Nezaměstnanost na jihu Čech mírně stoupla

10. srpen 2009

Lidí bez práce přibylo. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí je míra nezaměstnanosti o čtyři desetiny procenta vyšší než v červnu, tedy 8,4 procenta. V pěti krajích už míra nezaměstnanosti překročila desetiprocentní hranici.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka ekonomové nárůst nezaměstnaných čekali a přičítají ho hlavně dopadům ekonomické krize a registraci absolventů na úřadech práce: "Hlavním důvodem rychlého vzestupu nezaměstnanosti v České republice je recese. Firmy ztrácejí zakázky a zbavují se zaměstnanců neuvěřitelným tempem. Proto nezaměstnanost meziročně stoupla o více než tři procentní body. Tak rekordní vzestup nepamatujeme od začátku ekonomické reformy."

Na jihu Čech v červenci také přibylo lidí bez práce. Ve srovnání s předchozím měsícem evidovaly úřady práce o 700 nezaměstnaných více. Práci na jihu Čech teď hledá více než 23 tisíc lidí, kteří by pro představu zabydleli celý Jindřichův Hradec. Ještě před rokem by jim postačil Český Krumlov s necelými 14 tisíci obyvateli.

Lidí bez práce přibylo ve všech jihočeských okresech s výjimkou Prachaticka, tamní úřad práce hlásí za červenec mírný úbytek nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti v kraji stoupla na 6,6 procenta, to je však stále hluboko pod celostátním průměrem.

I přes nepříznivý vývoj na trhu práce jsou na tom jižní Čech v celorepublikovém srovnání poměrně dobře. Je zde nejnižší míra nezaměstnanosti hned po Praze a Středočeském kraji.

autoři: Ivan Mls , vav
Spustit audio