Newyorské počasí způsobuje tenistům dříve nepoznané stavy

2. září 2013

Nejlepší tenisté na grandslamovém US Open už několik svých soupeřů na turnaji porazili, jednoho velkého ale mají na dvorci pořád. Sportovce v New Yorku sužuje velké vlhko a někteří z nich cítí i dříve nepoznané zdravotní problémy.

„Měla jsem strašné křeče, určitě to bylo tou vlhkostí,“ přitakávala osmifinalistka ženské dvouhry Daniela Hantuchová. Ještě dobrých pár hodin po zápase si protřepávala prsty, říkala, že křeče dostala ve své kariéře vůbec poprvé v životě, a to prý nic v přípravě nepodceňuje.

„Asi to bylo tým, že jsem se hodně potila. Snažila jsem se hodně pít, ale asi to nebylo dostatečně,“ krčila rameny.

Když je v New Yorku jako v posledních dnech, stačí udělat rychlých pár kroků a máte tričko úplně propocené, bez ohledu na to, kolik vážíte a jak jste trénovaní. Hrát tady je v tomto směru vůbec nejnáročnější ze všech grandslamů a ani na jiných turnajích se až na výjimky s takovou vlhkostí nepotkáte.

„V Miami bývá také takhle hrozné vlhko. Dneska snad bude bouřka a pak to pomine. Jeden den je vlhko a pak je docela dobře, záleží na tom, jestli to spadne,“ říká česká tenistka Andrea Hlaváčková, která na turnaji pokračuje v ženském deblu i mixu.

A bez ohledu na to, jestli přijde bouřka, nebo ne, dodržuje preventivní opatření. I když to není dvakrát příjemné. „Člověk si to musí hlídat. Třeba večer před musí hodně pít – sice se pak v noci budí a chodí na záchod, ale musí se ráno probudit zavodněný.“

„Musíte si hlídat stravu a doplňky, nejen v průběhu zápasu, ale také před,“ naráží trenér Tomáše Berdycha Tomáš Krupa na práci týmového kolegy Davida Vydry, který hlídá pitný a stravovací režim českého tenisty hlavně v době zápasu.

„Já si hlídám pití, gely a rychlé cukry. A to mi potom spíše David ukáže, ať si vezmu tyčinku, protože já nemám pojetí o čase, kdy jsem naposledy jedl. Ukáže mi, ať si to vezmu, ale záleží to na mně. Hraje se na tři vítězné sety, tak to musíte hlídat od začátku,“ přidává své zkušenosti osmifinalista mužské dvouhry Tomáš Berdych.

„Co jsem viděl del Potra, tak ten na to podle mě dojel. Odpadl, vůbec nemohl. Přitom na to, jak je velký, pil jenom vodu. Nic jiného si k tomu nedal. V takové situaci jste jako auto – také mu někdy dojde benzin, a když ho nedoplníte, tak dál nejede,“ říká osmifinalista, kterého teď čeká Švýcar Wawrinka.

autoři: jpa , mch
Spustit audio