Nevěsta a staří mládenci: Duchamp s Cagem, Cunninghamem, Rauschenbergem a Johnsem

15. květen 2013

Londýnské Kulturní centrum Barbican připravilo velkou výstavu, která přibližuje vliv tvorby francouzského výtvarníka Marcela Duchampa (1887–1968) na čtyři významné moderní americké umělce o jednu či dvě generace mladší – skladatele Johna Cage (1912–1992), tanečníka a choreografa Merce Cunninghama (1919–2009) a výtvarníky Roberta Rauschenberga (1925–2008) a Jaspera Johnse (*1930). Jasper Johns také spolupracoval s kurátory na přípravě expozice.

Marcel Duchamp bývá často označován za „arcidadaistu“, byl průkopníkem „readymadu“ i konceptuálního umění. Říká se, že právě Duchamp označil kinetické skulptury amerického výtvarníka Alexandra Caldera jako „mobily“.Výstava nazvaná Nevěsta a staří mládenci: Duchamp s Cagem, Cunninghamem, Rauschenbergem a Johnsem tak spojuje výtvarné umění s hudbou a baletem či tancem.Název výstavy vychází z jednoho slavného Duchampova díla, z jeho Velkého skla, z práce nazvané Nevěsta, svlékaná dokonce svými mládenci, kterou tvořil v letech 1915 až 1923. Na výstavě je představena její replika z let 1991 až 1992. Ale skrz toto Velké sklo se můžeme v expozici dívat na originál Duchampova plátna Nevěsta z roku 1912.Spojení výtvarného umění s hudbou a baletem není nijak násilné. Vždyť mají jedno společné. Ani výtvarné umění, ani hudba, ani balet nepotřebují překlad, nepotřebují žádné tlumočníky, na rozdíl třeba od literatury, divadla či filmu. Je to umění naprosto mezinárodní, k jeho pochopení a zejména k jeho vnímání nemusíme umět žádný cizí jazyk. Stačí se jen dívat nebo poslouchat.Výstavními sály tak zní hudba Johna Cage. Balet ovšem není na výstavě obsažen každý den. Baletní představení se konají vždy jen ve čtvrtek večer, kdy má galerie otevřeno až do dvaadvaceti hodin a o víkendu. To na malém tanečním parketu předvádějí Cunninghamovy choreografie členové souborů London Contemporary Dance School a Richard Alston Dance Company. Navíc s výstavou souvisejí různé doprovodné programy v dalších prostorách centra Barbican, jsou to taneční a divadelní představení, přednášky promítání filmu, koncerty. Vše pod jednotným názvem Tančení kolem Duchampa.Kromě Duchampovy Nevěsty tu nechybí ani další jeho slavné plátno Akt sestupující se schodů z roku 1912. A samozřejmě nemohou chybět jeho proslulé „readymady“, tedy Jízdní kolo, Stojan na láhve a zejména Fontána, tedy fajánsová pisoárová mušle z roku 1917, což je historický symbol readymadu. Na výstavě je představena její replika z roku 1950, zapůjčená z Filadelfie. Robert Rauschenberg je pak zastoupen 18 pracemi z padesátých a šedesátých let minulého století. Jasper Johns vystavuje 17 děl včetně svého známého obrazu NE.

02887645.jpeg

Výstava Nevěsta a staří mládenci: Duchamp s Cagem, Cunninghamem, Rauschenbergem a Johnsem potrvá ve výtvarné galerii kulturního centra Barbican do 9. června 2013.

Barbican Art GalleryBarbican CentreSilk StreetLondonEC2Y 8DS

Galerie je otevřená denně od 11 do 20hodim, ve středu jen do 18 hodin, ve čtvrtek až do 22 hodin.

Nejbližší stanice metra:Barbican (Hammersmith & City a Metropolitan Line)

Informace:www.barbican.org.uk/artgallery

autor: jbe
Spustit audio