Neúspěch, ale obrovská škola, říká o Euru kouč Pavel Vrba

22. červen 2016

Mistrovství Evropy ve Francii skončilo pro české fotbalisty neúspěchem. Herně ani výsledkově nepřesvědčili a jedou domu už po základní skupině. Trenér Pavel Vrba totiž nedokázal s týmem navázat na povedenou kvalifikaci a na závěrečném turnaji česká reprezentace vybojovala jediný bod.

„Samozřejmě nebudu říkat, že náš výstup zde byl úspěšný. Asi jsme narazili na soupeře, kteří jsou fotbalově lepší než my,“ zhodnotil ve stručnosti české vystoupení na Euru trenér Pavel Vrba.

Národní tým toho moc na turnaji neukázal. Proti Španělsku zkusil totální defenzivu, ale prohrál. Problémy vůbec přejít do útoku měl také s Chorvatskem, i když nakonec zázračně vybojoval jediný bod v základní skupině. Proti Turecku srazily české fotbalisty chyby a neschopnost proměnit šance.

„Všechny tři zápasy ukázaly, že fotbal se hraje trošku jinak než u nás v Čechách. Tempo a kvalita hráčů je neuvěřitelná. Pro spoustu hráčů to byla obrovská škola a doufám, že tu zkušenost v dalších kvalifikačních cyklech využijí,“ přál by si Pavel Vrba.

Národní tým ale musí vyřešit několik problémů a jedním z největších je najít tvůrce hry po Tomáši Rosickém, který se v závěru proti zápasu s Chorvatskem zranil a rozhodujícím utkání skupiny citelně chyběl.

Čtěte také

„Soupeři měli individuality, kteří jsou top hráči na světě. To se v zápasech ukázalo. My nemáme Modriče, nemáme Iniestu. Každopádně mistrovství Evropy bylo obrovským ponaučením,“ hledá pozitiva trenér.

V týmu navíc generační obměně a opory, jakými byli dřív Nedvěd, Poborský nebo Koller, momentálně Česko nemá. Kariéru v národním týmu nově ukončil i Jaroslav Plašil, který v něm nastupoval 12 let. Trenér Pavel Vrba tak musí hledat.

autoři: mva , vman
Spustit audio