Neshody mezi Válkovou a Marvanovou vrcholí. Jedna z nich zřejmě brzy skončí

30. květen 2014

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš by měl o víkendu rozhodnout, jak vyřeší dlouhodobé spory mezi ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a její náměstkyní Hanou Marvanovou. Obě ženy si na příští středu pozval i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Neshody mezi sebou mají už dlouho, v poslední době se dohadují o obsazení postu šéfa Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Komise pod vedením Marvanové doporučila na tento post šéfa mělnického soudu, Válková ho ale ještě nejmenovala.

Obě političky rozděluje spor o výběr předsedy soudu také v Brně. Na výběr si stěžují sami soudci, a to z obou měst. Marvanová podle nich nastavila diskriminující kritéria. Ta si ale myslí, že Válková podléhá soudcovské lobby.

Obě ženy se sešly ve středu. Válková Marvanovou vyzvala, aby skončila. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová k tomu řekla, že se ale na společném řešení zatím nedohodly. „Paní doktorka Marvanová včera onemocněla, tudíž komunikace mezi nimi zatím neproběhla.“

Spory mezi političkami už ve středu po jednání vlády přiznal i ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Když obě dámy nastupovaly na resort, navzájem se podmiňovaly, že tam půjdou buď spolu, anebo vůbec. Dnes ty vztahy nejsou úplně ideální, ale myslím si, že to vyřešíme.“

Čtěte také

Babiš nabídl Marvanové kandidaturu do Senátu, ta ale Českému rozhlasu sdělila, že s tím nesouhlasí a označila to za „politický handl“. Ministryně a její náměstkyně vedly spory už dříve, například o zákon o státním zastupitelství nebo svěřenské fondy.

autoři: sib , mch , vik
Spustit audio