Neprodané polední menu se v Havířově nevyhodí, dostane ho azylový dům

27. květen 2019 11:58

V Havířově vzniká unikátní projekt. Dobrovolníci z nové organizace Save Food budou z restaurací odvážet neprodané polední menu a přivezou ho do Azylového domu pro muže. Ti často žijí na ulicích a vybírají popelnice.

„Jsme v kuchyňce, kde se připravuje výdej večerní stravy pro nocležníky. V současné době dáváme instantní polévky,“ ukazuje vedoucí havířovského azylového domu pro muže Ladislav Solana malou kuchyň se skromným vybavením, ve které už za pár dní bude podávat jídlo z restaurací.

Na zahradě před azylovým domem sedí pan Radek, který žije na ulici. „Dávají se tady většinou čínské polévky. Zkuste to jíst měsíc v kuse, to asi nejde,“ říká pan Radek. Spolu s ním se pravidelně do azylového domu chodí stravovat několik desítek mužů.

„Jídlo, které budeme dostávat, by mělo přijít lidem na noclehárně. Jsou to muži, kteří přicházejí z ulice. Člověk, i když je na ulici, i když žije takovým způsobem života, tak měsíc v kuse jíst každý den čínské polévky mi nepřijde úplně v pořádku,“ dodává Ladislav Solana.

Za celou myšlenkou stojí dobrovolník a zakladatel organizace SAVE FOOD Gracián Svačina. „Vzniklo to v nějaké diskuzi s kamarádem. On je kuchař v jedné restauraci a říkal nám, kolik jídla ten den musel vlastně vyhodit. A mi a mé ženě to přišlo hrozně líto, když jsme věděli, že to jídlo, které se ten den vyhazuje, je vlastně ještě v pořádku. A paradoxně ta restaurace za to, že to jídlo vyhazuje, ještě musí zaplatit,“ popisuje Gracián Svačina.

Málo dobrovolníků

Krátce na to začal obvolávat restaurace, které by o odvoz jídla měly zájem. Podle provozních většinou jedno ze tří nabízených menu zůstává. „My toto jídlo z toho hrnce dáme do speciálních nádob, kterým se říká termoporty, abychom splnili hygienické normy,“ vysvětluje Svačina s tím, že v portech jídlo převezou do Armády Spásy.

V tuto chvíli se organizace SAVE FOOD domluvila na spolupráci s šesti havířovskými restauracemi. Zájem jich má víc, ale dobrovolníků, kteří se na převoz přihlásili, je jen osm. První jídlo by měli bezdomovcům rozdat v červnu.

Spustit audio

Související