Není sice povinná, může vám ale zachránit život. V Jizerských horách začala kampaň Na kole jen s přilbou

30. květen 2021 13:42

V Jizerských horách začala o tomto víkendu kampaň s názvem Na kole jen s přilbou. Preventivní akci pořádají dopravní experti ve spolupráci s policií a horskými záchranáři v Česku už 11 let. Po celou letní sezonu se budou cyklisté v terénu potkávat s Týmem silniční bezpečnosti, který na ně bude apelovat, aby nosili ochrannou helmu.

Ta totiž může cyklistům zachránit při nehodě život. Za vše mluví statistika, uvedla preventistka Zuzana Pidrmanová z policejního prezidia. „Za rok 2020 evidujeme na území České republiky 4204 nehod s účastí cyklisty, z čehož 40 cyklistů utrpělo smrtelná zranění. 29 z nich nemělo cyklistickou přilbu.“

Kolik nehod cyklistů bylo v Libereckém kraji?

„V Libereckém kraji jsme v loňském roce měli 165 dopravních nehod s účastí cyklistů, kde byl tedy oproti předešlému roku nárůst o 42 dopravních nehod. Z toho naštěstí si ani jedna nevyžádala lidský život, ale devět lidí bylo těžce zraněno. Téměř u třetiny dopravních nehod hrál roli alkohol,“ doplnila policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová čísla za region.

Trendem jsou elektrokola a koloběžky

Kromě cyklistů se v Jizerských horách stále častěji objevují lidé s elektrokoly a koloběžkáři. Právě na ně se bude letošní ročník kampaně obzvlášť soustředit.

„Bohužel, málokteří uživatelé koloběžek vědí, že jsou cyklisté, že je tam povinnost přilby do osmnácti let. Věčně potkáváme spoustu malých drobečků, kteří tu přilbu nemají,“ přiblížila Markéta Novotná z Týmu silniční bezpečnosti.

Horská služba ošetří za letní sezonu v Jizerských horách asi tak 100 až 150 úrazů cyklistů. Většinou jde o lehká zranění. Podle horských záchranářů je patrné, že bez helmy jezdí v horském prostředí velmi málo lidí. Horší situace je podle policistů ve městech nebo na cyklostezkách.

Spustit audio

Související