Nenechte Červeňák spadnout. Aktivisté v Pardubicích chtějí zachránit uzavřený most

17. duben 2024 11:10

Aktivisté v Pardubicích chtějí zachránit most Červeňák, který stojí ve stejnojmenné přírodní oblasti. Obávají se toho, že ho město nechá zbourat, protože jeho konstrukce je nestabilní. Městský posudek na most aktivisté rozporují.

Zástupce radnice uvedl, že s podklady iniciativy se město seznámí. „Hrozí likvidace mostu, tomu chceme zabránit. Hodláme vést kampaň, boj, aby se most zachránil. Jsou reálné úvahy, že bude demolován. My se domníváme, že jde zachránit. Považujeme to za technickou a městskou památku," řekl Miroslav Seiner z Iniciativy Přírodní park Červeňák.

Vstup zakázán. Už 6 let

Most měl kdysi červenou barvu, odtud jeho název i pojmenování celé oblasti, která dřív byla vojenským cvičištěm, ale dlouhodobě už slouží jako místo pro vycházky. Most je zavřený na popud odborníků od prosince 2018.

Na mostě zpočátku byly betonové zábrany, které lidé je po čase odsunuli a dál po mostě chodili. Na podzim loňského roku tam na základě nového posudku město na obou stranách dalo vysoké zátarasy, které není možné přelézt. Důvodem byl další posudek, diagnostika mostu ukázala, že především středové pole mostu je ve špatném stavu.

Pardubická radnice nechala masivními betonovými bloky zatarasit most Červeňák, je v havarijním stavu

Kontrukce pochází z roku 1885. Krajní pole podle městského posudku vykazují lokální oslabení korozí, prostřední a nejdelší pole je značně napadené korozí. Některé plechy jsou prorezlé, dá se do nich snadno udělat otvor. Most může podle posudku kdykoliv spadnout do Chrudimky, protože středové pole má nulovou nosnost. Problém by mohl nastat i při sněžení, sněhovou pokrývku by střed mostu nemusel unést, uvedl v posudku odborník.

Jen pro pěší

S jeho vyjádřením zástupci iniciativy nesouhlasí. „Most byl posuzován tak, aby po něm mohla jezdit těžká auta, což nikdo nechce. Má být jen pro pěší a cyklisty. Město takový posudek s pěší trasou nikdy nenechalo udělat. Vyzýváme ho v dopise, aby se tomu věnovalo,“ řekl Seiner. Odborník Jaroslav Svoboda, který pro iniciativu připravil návrh pro město, řekl, že most je možné zachránit i zprovoznit.

Pokud by se zbavil těžké mostovky a dláždění, výrazně se mu odlehčí. „Na nýtované konstrukci se po opravě může umístit lehká mostovka, podobně jako na Zeleňáku,“ odkázal na nedaleký a nedávno zrekonstruovaný most Svoboda.

Studie úpravy přírodního parku Červeňák v Pardubicích - vyhlídka z mostního pilíře

Náměstek primátora Jan Hrabal (ANO) řekl ČTK, že se bude podmětem zabývat. „Bohužel posudek města, který zpracovala společnost MDS Projekt, stanovil zatížitelnost mostu na nula tun. Se zástupci iniciativy jsem v kontaktu a požádal jsem je o podrobnější podklady, abych je mohl nechat prověřit,“ uvedl náměstek.

V příštím roce chce město začít přilehlou oblast revitalizovat, plány budou zastupitelé schvalovat na nejbližším jednání, oprava mostu v nich ale není.

autoři: Drahomíra Bačkorová , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související