Nemocnice v Ústeckém a Libereckém kraji chtějí bránit oddělení, kterým VZP neprodlouží smlouvy

4. duben 2012

Malé a střední nemocnice v Ústeckém i Libereckém kraji chtějí bránit oddělení, která zaniknou, pokud s nimi Všeobecná zdravotní pojišťovna neprodlouží smlouvy od roku 2013.

Ohrožené je například gynekologicko-porodnické a dětské oddělení v nemocnici v Žatci. Celkem by mělo být v Ústeckém kraji o zhruba sedmdesát lůžek na různých oddělení méně. Pojišťovna tak chce hlavně šetřit náklady.

Na centrále Všeobecné zdravotní pojišťovny v Ústí nad Labem řekli, že žádný oficiální seznam nemocnic a konkrétních oddělení, se kterými pojišťovna smlouvu neprodlouží, neexistuje. Stále se prý s jednotlivými nemocnicemi jedná a jasno bude až na samotném konci tohoto roku. Už teď je ale jasné, že ohroženo je porodnicko-gynekologické oddělení a dětské oddělení v nemocnici v Žatci. Mluví se také o některých odděleních v nemocnicích v Rumburku, Roudnici nad Labem nebo v Kadani.

Asociace českých a moravských nemocnic, podle ředitele Stanislava Fialy, odmítá restrukturalizaci nemocniční péče jako postup nelegitimní, údajně bude prováděna bez odborné analýzy a odborného posouzení, bez projednání vládou a poslaneckou sněmovnou a tudíž bez jakékoli odpovědnosti za následky omezení.

Asociace českých a moravských nemocnic požaduje, aby rušení nemocnic včetně jejich zdůvodnění projednala Vláda ČR a Parlament ČR a výslovně žádá poslaneckou sněmovnu a senát, aby se k záměru zrušit řadu regionálních nemocnic vyslovily.

Krajská správa VZP v Libereckém kraji už oznámila, že podmínky zajištění lékařské péče v nemocnicích jsou dohodnuté. Zachovaná má být nynější síť nemocnic, pacienti přijdou jen o stávající podobu lůžkových oddělení gynekologie v Turnově a ve Frýdlantu.

Jde o dohodu VZP i ostatních pojišťoven. Lékařům by tento výsledek měl dál podle primátora Jablonce nad Nisou Petra Bajtla lékařům klid pro práci. To si ale protiřečí se strategickým plánem, který minulý týden představil ředitel VZP Pavel Horák a také se záměrem Leoše Hegera zrušit deset tisíc lůžkových míst v České republice.

autoři: leš , Jan Beneš
Spustit audio