Nemám povahu na to být šťastný, říká divadelník Arnošt Goldflam

4. duben 2023

Divadelník a spisovatel mluví o tom, jaký je režisér, jak ho v tvorbě inspirují zlé sny a co pro něj znamenala Brněnská bohéma.

Připravila: Tamara Kocourková
Zvukový mistr: Jiří Benák
Natočeno: 2023

„Rád bych ještě něco napsal. Nějaký menší kousek bych režíroval v divadle pro nemnoho lidí. Ale že bych ještě měl nějaký sen, aby se mně něco splnilo, tak to už nemám. Já se moc nedívám zpátky, já se dívám víc dopředu. A svým způsobem se těším, co budu dělat, na jednu stranu, a na druhou stranu se toho bojím,“ zamýšlí se divadelník Arnošt Goldflam v podcastu Momenty a dodává: „Tak že bych se přímo tak bál, to nevím… No, ale už od mého dětství se bojím, že bude válka. Tehdy v 50. letech se tím hodně strašilo. Dnes je taky ta doba nahnutá v tomto směru. Člověk se bojí ke stáru různých nemocí, atd. Bojím se, že mě rodina jaksi opustí nebo vyžene. A bojím se nějakých katastrofických snů. Ale on je to zase na druhé straně zdroj toho mého tvůrčího vypětí.“

Momenty. Poslechněte si rozhovory s osobnostmi českého kulturního života ve vltavském podcastu.

Výběr silných momentů ze setkání s osobnostmi přináší reflexi jejich tvůrčího života i zamyšlení nad obecnějšími tématy. Mimořádní lidé z nadhledu svého věku hovoří o tom, co prožili, co je naplňuje, s čím se těžko smiřuje i o tom, co je v dnešním světě znepokojuje.

5. 4. Jiří Svoboda
6. 4. Tomáš Zikmund

Podcasty Českého rozhlasu Vltava poslouchejte na webu Vltavy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

autoři: Tamara Kocourková , Martina Rasch
Spustit audio

Související