Nemainstream ukazuje na trendy, mainstream spíše utvrzuje stav, vědí naši rešeršisté

30. září 2013

Informace. Právě na těch stojí vysílání Radiožurnálu. Ale informace se samy nenajdou ani neověří. Proto je pro vysílání klíčová práce rešeršistů. Zajímá vás, co dělají? V internetovém vyhledávači to nenajdete…

V rešeršním oddělení Českého rozhlasu v současné chvíli pracuje dvanáct lidí. Zdá se vám to jako dost? Žádný z nich se však v práci rozhodně nenudí. „Pracujeme od brzkého rána do pozdního večera,“ upozorňuje vedoucí Rešeršního oddělení Zuzana Charvátová.

„Rešeršistovo ráno začíná tím, že pracujeme na takzvané průběžné rešerši, což je unikátní počin, který v jiných médiích nenajdete,“ vysvětluje. Rešeršisté totiž zpracovávají informace z téměř 300 serverů z oblasti takzvaného „nemainstreamu“, tedy z médií mimo hlavní proud.

Čtěte také

Jak vypadá rešeršistův den?

„Do 8.15 připravíme dvě velké rešerše – jednu z domácího prostředí a jednu ze zahraničí. A zvýrazníme novinky, které nepřinesly hlavní, mainstreamové servery,“ popisuje vedoucí Rešeršního oddělení.

Právě nemainstreamová témata se snaží rešeršisté uplatnit na ranní a odpolední schůzi Centra zpravodajství. A proč právě média mimo hlavní proud považuje Rešeršní oddělení za důležitá? „Nemainstream ukazuje na trendy, mainstream utvrzuje stav,“ je přesvědčená Zuzana Charvátová.

Mezi jednotlivými poradami pracují rešeršisté „na zakázku“. „Z celého rozhlasu, zvláště však z Centra zpravodajství, dostáváme úkoly: ke konkrétní problematice hledáme texty nebo zvuky,“ popisuje vedoucí Rešeršního oddělení.

Čtěte také

Běžná textová rešerše přitom zabere jednu až tři hodiny času. „Zpracováváme ale i rozsáhlé rešerše, které zaberou tři dny nebo celý týden. Jejich součástí jsou i naše vlastní analýzy, včetně grafů a propočtů – například u ekonomické agendy,“ upozorňuje Zuzana Charvátová.

Každá informace musí být ověřená minimálně ze dvou zdrojů

Pro práci rešeršisty jsou nejdůležitější zdroje informací. Možná si říkáte, že stačí chvilku hledat v internetovém vyhledávači a informace se najde. V tom případě jste ovšem na omylu.

„Opíráme se nejen o běžně dostupné a nasmlouvané informační zdroje. Máme rozsáhlý archiv, ale také vlastní velice bohatou elektronickou databázi informací. Ale i 50 tisíc papírových desek s materiály k jednotlivým osobnostem, výročím a událostem,“ vysvětluje Zuzana Charvátová.

Kartotéka rešeršního oddělení

Každá uchopená informace přitom musí být ověřená minimálně ze dvou, častěji však ze tří zdrojů. O fakta zjištěná Rešeršním oddělením se totiž opírají ostatní redaktoři, kteří musí mít jistotu, že jim nic podstatného neuniklo.

Nadšení a zodpovědnost – i to by měl mít správný rešeršista

Rešeršisté zpracovávají i materiály pro jednotlivé odborné redaktory. Vždy vědí, co je v které oblasti nového: ať už jde o kulturu, nebo třeba problematiku životních podmínek seniorů.

Své „prsty“ často mají i ve výběru hostů ve vysílání. „Všímáme si odborníků, kteří se začali objevovat v různých médiích a kteří by se třeba mohli hodit rozhlasu do nějakého pořadu, návrhy svých respondentů pak předáváme řediteli Centra zpravodajství,“ přibližuje Zuzana Charvátová.

Spousta práce, která vyžaduje spoustu nadšení a zodpovědnosti. Ty rešeršistům Českého rozhlasu určitě nechybí. A tak i díky nim můžete našim informacím věřit.

autor: mjp
Spustit audio