Někteří ukrajinští uprchlíci zvažují, že zůstanou v Česku. Třeba proto, že se nemají kam vrátit

31. srpen 2022 13:00

Část válečných uprchlíků z Ukrajiny se rozhodla zůstat v České republice nastálo. Je to i příklad volyňské Češky Niny Sedlachekové. Přestěhování za synem plánovala už dřív. Válka všechno urychlila. Teď pomáhá uprchlíkům v Ústí nad Labem.

„Ano, jsou tu rodiny, které tu chtějí zůstat. Někdo se prostě nemá kam vracet, protože na Ukrajině přišli o všechno, jiným se tu zalíbilo. Zařizují si práci, hledají bydlení, vypravují děti do školy,“ popisuje Nina Sedlacheková.

V hotelu Vladimir bydlí třeba Alla Hudymová se svou 15letou dcerou. O prázdninách se na chvíli vrátily domů, do Dubna v Rovenské oblasti.

„Vrátily jsme se domů pro vysvědčení, protože dokončila devátou třídu. Tady také byla ve škole. Na Ukrajinu jsme jely i proto, aby si rozmyslela, co chce dál dělat. Když jsme se vrátily sem, tak se ukázalo, že chce studovat v České republice, na českém gymnáziu. U nás je válka a manžel má strach hlavně o dceru – chce, aby byla v bezpečí,“ vysvětluje All Hudymová.

Raději zkusíme nějaký čas žít v Česku

Popsala i atmosféru v Dubně: „Žijí v neustálém napětí a úzkosti, poblíž hranice našeho regionu jsou vojáci. V našem městě bombardovali ropný sklad, asi 100 metrů od našeho domu. Neustálá úzkost. Děti se ve škole učí, jak se dostat do protileteckého krytu, protože jsou tam časté poplachy.“

Paní Alla našla jako zdravotní sestra práci na poliklinice. V Čechách s dcerou zůstane, dokud válka potrvá. Pak za nimi přijede i její muž.

„Až válka skončí, tak přijede za námi. Potom se společně rozmyslíme, jestli zůstaneme tady, nebo jestli se vrátíme na Ukrajinu. Možná tu budeme hledat bydlení. Uvidíme také, jak se bude dceři líbit ve škole, jak jí to půjde a jestli pak tady bude chtít dál studovat. Tak pak uvidíme, co bude dál,“ shrnuje Hudymová.

Je ale možné, že u nás rodina paní Ally zůstane. Její muž má české kořeny a dokud žila jeho matka, snila o návratu do Čech.

Spustit audio

Související