Nejvyšší nezaměstnanost v Olomouckém kraji byla v červenci na Přerovsku

8. srpen 2014

Bez práce bylo na konci července v Olomouckém kraji více 38 166, což je o 87 více než v předcházejícím měsíci. Nejvíce postižené je Přerovsko, kde je nezaměstnanost téměř deset procent.

„Okres Přerov také poprvé po 13 letech překonal hodnoty nezaměstnanosti na Jesenicku a vykazuje vůbec nejvyšší nezaměstnanost v Olomouckém kraj,“ uvedl analytik Úřadu práce v Olomouci Jaroslav Mikšaník.

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v červenci po předchozím čtyřměsíčním poklesu vzrostla na 8,6 procenta z červnových 8,5 procenta.

V porovnání s ostatními kraji Olomoucký kraj i v červenci vykázal třetí nejvyšší nezaměstnanost v zemi. Nejvyšší byla opět v Ústeckém kraji, za ním se řadí Moravskoslezský kraj.

Na Přerovsku žádný velký podnik v poslední době hromadně nepropouštěl. Nárůst nezaměstnanosti na Přerovsku může souviset s investicemi místních firem do modernizace výroby, kvůli kterým postupně snižují počet dělníků.

Nezaměstnanost v Česku v červenci zůstala na 7,4 procenta. Bez práce bylo 541 364 lidí. Analytici odhadovali nárůst nezaměstnanosti na 7,5 procenta. Podle Úřadu práce situaci dál ovlivňují sezonní práce a oživování české ekonomiky.

autor: min
Spustit audio