Největším problémem zdravotnictví je nedostatek sester, myslí si slavní čeští lékaři Pirk, Marx i Beneš

12. květen 2017

Seriál Radiožurnálu Zázraky medicíny ukázal špičkovou práci českých lékařů. Každý den jedna operace z jednoho oboru. Celkem jedenáct reportáží zakončil speciál s přednostou IKEMu Janem Pirkem, proděkanem pro studium na 3. lékařské fakultě UK Davidem Marxem a neurochirurgem Vladimírem Benešem.


Nemoc je to, co je popsáno v učebnici, stonání prožíváním nemoci.Jan Pirk

Milosrdná lež obvykle není potřeba. „Pacienti nechtějí slyšet pravdu, řeknou, že tomu nerozumí. Medicína není řemeslo, ale umění,“ myslí si Pirk, který s pacientem komunikuje čísly. „Jsme schopni pacientovi spočítat, jaká je pravděpodobnost, že operaci přežije. V kardiochirurgii jsou zhoubné nádory extrémně vzácné.“

Pacienti jsou v současnosti informovanější díky internetu, že samotní lékaři mívají problém vybrat ty nejdůležitější informace. Měli by ale pacientovi věnovat čas a probrat texty které našel na internetu. „Zakazovat hledání informací na internetu je nemyslitelné, stejně by to lidé dělali, ale nám by to neřekli a tím by pak mohli poškodit sebe i lékaře,“ myslí si Marx.

Čtěte také

Nad čím lékaři každý den žasnou? Pro profesora Pirka to je především nedostatek zdravotních sester. Studium je podle něj roztříštěné a na zdravotní školy podle něj chodí jen žáci, kteří se jinam nedostanou. „Je to škoda, protože je to krásné zaměstnání, které by mělo být dostatečně ohodnoceno,“ vysvětluje profesor Pirk.


Pobyt pacienta v nemocnici by měl mít i hotelový aspekt, tam pokulháváme. Když jsem pracoval v Dánsku, mohl si pacient zaškrtnout, co chce k obědu, svačině, večeři. O tom se u nás nikomu ani nezdá.profesor Pirk

„Žasnu nad tím, že sestry do práce chodí za těch podmínek, za kterých pracují. Především platových. Nejen s námi lékaři to nemívají vždy jednoduché, ale také někdy s pacienty,“ obdivuje neurochirurg Beneš.

„Žasnu nad tím, že přes všechny svízele a platové a organizační nedostatky, náročný kontakt s pacienty, pořád komunita zdravotníků patří k nejlepším nejen odborně, ale také lidsky,“ uzavírá David Marx.

autoři: jap , jaw
Spustit audio