Nejen auta. Ovzduší v Praze znečišťuje i intenzivní lodní doprava na Vltavě

6. listopad 2017

Prahu trápí ovzduší znečištěné lodní dopravou. V posledních letech je totiž velmi intenzivní lodní provoz na Vltavě. Někteří obyvatelé i politici si proto myslí, že je potřeba hledat cesty, jak lodní emise snížit.

Jen smíchovskou plavební komorou ročně propluje přes 25 tisíc lodí. Je tak nejvytíženější komorou v celé republice. Podle obyvatel i odborníků je problém hlavně s emisemi. Ve městě totiž nejsou regulované. Nikdo navíc přesně neví, jakého stáří a v jakém stavu všechny stroje pohybující se po Vltavě jsou, píše to regionální Deník.

Právě stáří dopravních prostředků úzce souvisí s jejich celkovým stavem a vlivem na okolní prostředí. Problém vnímá taky politické vedení Prahy. Jednou z možností je zahrnout lodě do regulačního řádu, který město právě připravuje. V době smogové situace by tak stroje nemohly vyplout.

Radní Jana Plamínková z hnutí STAN ale vysvětluje, že na lodě regulačním řádem nedosáhnou. Vztahuje se jen na silniční dopravu. Vedení města ale bude o emisích jednat dál. Zabývat se tím bude komise pro lodní dopravu.

Remorkér Beskydy zakotvil v Praze
autor: val
Spustit audio