Nejde zůstat stranou, říká Jan Pokorný o akci Pomáhejte s námi

13. červen 2013

Redaktoři Radiožurnálu při povodních zaznamenali stovky smutných i tragických osudů – a to je prý pak těžké udržet odstup a nadhled. I to říká šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný, když vysvětluje, proč se Český rozhlas aktivně zapojil do pomoci postiženým povodněmi.

„Když vidíte rodinu, která si před měsícem dostavěla dům, zadlužila se na 20 let a teď jen počítá škody způsobené velkou vodou, chce se vám odložit mikrofon, vzít lopatu a kýbl a vynášet bahno ze sklepa,“ popisuje Jan Pokorný, jaké pocity zažívají novináři, když reportují o následcích ničivých záplav.

I proto se Český rozhlas rozhodl aktivně zapojit do pomoci těm, kterým velká voda obrátila život vzhůru nohama. Nadační fond Českého rozhlasu zřídil speciální povodňové konto na pomoc lidem postiženým záplavami.

Přispět můžete nejen přímo na naše povodňové konto nebo zasláním DMS, ale v pátek 14. června i telefonicky. Právě v ten den totiž v našem studiu na Vinohradské 12 usedne řada známých osobností, aby od 5 do 18 hodin čekaly na telefon od vás, kteří se rozhodnete přispět jakoukoliv částkou, byť třeba symbolickou, a to na čísle 221 555 555.

„Využít všech stanic Českého rozhlasu a zorganizovat sbírku je prostě užitečné,“ soudí Jan Pokorný, jeden z těch, který bude v pátek zvedat telefony a zapisovat darované částky.

„Věřím, že vybereme hodně. I když to bude, vzhledem k těm škodám pořád málo. Ale známe naše posluchače, kteří si ladí stanice média veřejné služby i proto, že rozumí pojmům, jako je pomoc v nouzi, nezištnost, soucit,“ věří moderátor.

A kam vybrané peníze poputují? „Zatím máme vytipované obce. Hned po sbírce se sejde grantová komise a ta na základě návrhů rozhodne. Určitě nebudou peníze našich posluchačů suplovat peníze státu. Pořádně si ohlídáme, kam půjdou, a naši reportéři to budou kontrolovat,“ slibuje Jan Pokorný.

autoři: als , mjp
Spustit audio