Nedostatek řidičů autobusů ohrožuje provoz MHD v Sokolově

30. duben 2024 08:55

V Česku dlouhodobě chybí řidiči autobusů. Řeší to třeba provozovatel městské hromadné dopravy v Sokolově, který dokonce zvažoval rušení některých linek.

Autobusovým dopravcům po celé republice chybí stovky řidičů, dlouhodobě se je nedaří sehnat třeba na linky městské hromadné dopravy. Problém teď řeší taky v Sokolově, kde provoz MHD zajišťuje společnost Ligneta. Od začátku roku jí ale odešlo několik řidičů ke konkurenci. Začali jezdit pro Dopravní podnik Karlovy Vary, který od začátku roku převzal provoz meziměstských linek v regionu a nabídl jim víc peněz.

„My jsme ten problém řešili na městě Sokolov, kde hrozilo, že některé linky už ani nepojedou. Nějakým způsobem jsme to zachránili na nějakou krátkou dobu,“ potvrdil ředitel autobusového dopravce Ligneta Petr Šmíd. Od začátku roku podalo v jeho společnosti výpověď několik řidičů, přesný počet ale nechtěl přibližovat.

Je to otázka trhu, říká krajský radn

„Řidiči chyběli vždycky a chybí. Teď se to změnilo ještě tím, že pokud někdo z dopravních společností zvedne mzdovou hladinu, tak samozřejmě dochází k přelivu z jedné dopravy do druhé. Ve chvíli, kdy Karlovarský kraj začal provozovat regionální dopravu a chyběli mu řidiči, logicky se snažil řidiče motivovat, aby přestoupili do regionální dopravy,“ dodal Šmíd.

Krajský radní pro dopravu Jan Bureš z ODS v tom problém nevidí, jde prý o přirozený vývoj trhu: „Nemáme černé svědomí, že bychom výrazným způsobem navyšovali finanční prostředky pro dopravce, který by je potom dával řidičům, aby je přetahoval takzvaně z jiných společností, které u nás v Karlovarském kraji fungují. Rozhodně bychom to jako kraj nepodporovali a myslím, že to není ani v zájmu karlovarského dopravního podniku. Je to otázka trhu.“

Aby Ligneta udržela provoz MHD v Sokolově, musela dorovnat mzdy. Jde prý ale o stav, který nelze dlouhodobě udržovat.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio