Necitlivé opravy fasád stojí za smrtí ptáků, kteří hnízdí ve zdech domů. Jde tomu zabránit?

14. červen 2016

Obyvatelé jednoho z panelových domů v Jičíně si všimli, že oprava jejich fasády způsobila smrt několik ptáků, kteří na domě hnízdili. Případ aktuálně prověřuje odbor životního prostředí jičínského městského úřadu. Úředníci se o současné situaci dozvěděli pozdě a ptákům už nedokázali pomoci. Existují přitom způsoby, jak podobným momentům zabránit.

Právě to, že informace přišla od obyvatel pozdě - a úředníci jí dostali až od médií a nikoli od samotných občanů - je chyba.

„My se to především musíme dozvědět. My jsme se to dozvěděli až následující den, kdy už bylo hotovo. Přišli jsme a na místě už nikdo nebyl. Přišli jsme a už bylo zapěněno," popisuje okolnosti zmíněného úhynu brhlíků Vladimíra Smolíková z Odboru životního prostředí jičínské radnice.

Čtěte také

Komunikovat, ideálně dopředu, radí pro podobné případy majitelům nemovitostí Petra Zíková z jičínského muzea, která se ochranou ptactva zabývá: „Přijďte se zadarmo předem poradit. Když přijdete klidně čtvrt či půl roku dopředu tak opravdu bez problémů vymyslíme jednostranné zábrany, které umožní těm zvířatům vylézt ven, ale nedostat se už zpátky. Prostě připravíme jim ty podmínky tak, abychom jim neničili mláďata a neničili je v době hnízdění. A přitom na druhou stranu nezastavovali stavbu."

Mláďata v ptačím hnízdě

Podle Petry Zíkové není hnízdění ptáků nebo netopýrů žádnou výjimkou - podobné v uvozovkách "návštěvníky" hostí odhadem až 70 procent domů.

Přímo před očima mi vyskákalo z díry ve zdi ven 61 netopýrů.Petra Zíková, přírodovědec, Jičínské muzeum

Zrovna nedávno Petra Zíková jednu takovou malou okřídlenou kolonii objevila: „Teď jsem právě pro Fond životního prostředí dělala jeden dům, kde nikdo nic neviděl a přitom mi tam přímo před očima vyskákalo z díry 61 netopýrů. Sama jsem z toho měla radost, jak je to pěkně vidět. Na druhou stranu si myslím, že jsem pomohla i těm lidem. Protože představa, že ti netopýři jim tam uhynou, dovedete si to představit? Ale jsem hlavně ráda, že jsem zachránila ty živočichy, kteří jsou chránění. A to jsou u nás úplně všichni netopýři. Byla by jich velká škoda."

Vzhledem k tomu, že ptáci jsou v době hnízdění chráněni, bude mít nejspíš celý případ ještě vývoj.

Na jejich ochranu ptactva žijícího na budovách myslí národní i evropská legislativa, ale její uplatňování v praxi je mnohdy složité.

autor: lcz
Spustit audio