Nechcete v Česku množírny psů? Nekupujte levná štěňata přes internet!

27. listopad 2018

Dokud budou lidé kupovat levné psy bez průkazu původu, bude jejich chov v klecích pokračovat. Množíren psů, kde žijí zvířata v otřesných podmínkách, v České republice stále přibývá. Přibývá ale také dobrovolníků, kteří ve svém volném čase proti množírnám bojují.

Domácí množírny na první pohled někdy nepoznáte, jak tedy postupovat?

  • Zjistěte si více o chovatelské stanici, kde psa kupujete. Měla by mít potvrzení o své činnosti, ale pozor, může být falešné.
  • Nekupujte psa bez průkazu původu. Pokud jsou rodiče s PP, všechna jejich štěňata jsou také s PP, i kdyby se narodila s postižením.
  • Nenechte se přemluvit od kontaktní osoby na internetu k předání štěněte na parkovišti nebo jinde mimo chovatelskou stanici.
  • Prohlédněte si dobře prostředí chovatelské stanice a matku, popřípadě otce štěněte.

Proč nekupovat psa z množírny

Koupí psa z množírny podporujete obchod se psy, kteří žijí v některých případech ve velmi otřesných podmínkách. Doplácejí na to nejen fyzicky, ale i psychicky.

Pes z množírny je sice levný, ale kvůli nekvalitní péči bývá často nemocný. Za veterináře zaplatíte ve finále mnohem víc, než za samotného psa.

Svůj osobní příklad uvádí Petra Osvaldová ze společnosti SOS for Pets, která se věnuje záchraně psů z nevhodných podmínek:

„Před pěti lety jsem si koupila psa z množírny, chtěla jsem jako vánoční dárek čínského naháče, našla jsem si inzerát na internetu, a pro štěně jsem jela do Písku. Štěně mi předali v bytě. Tenkrát se ještě o množírnách nic nevědělo a to, že v dálce slyším štěkající psy, mě nevarovalo. Už druhý den po příjezdu domů začalo štěně zvracet škrkavky. Zaplatila jsem u veterináře víc peněz, než byla jeho vlastní cena.“

Štěňata z českých množíren putují do Evropy

Belgie, Lucembursko, Anglie a další státy jsou zahlcené štěňaty z českých množíren. Pár obchodníků a vývozců se podle předsedkyně spolku SOS for Pets Danuše Jungmannové podařilo odhalit, dokonce mezi nimi byl i jeden veterinář.

„Ale je to často boj s větrnými mlýny. Spolupráce s veterinární správou je složitá. Ale trochu se to mění, problémy množíren už překračují své meze,“ říká Jungmannová.

„Ale nemusíme chodit do Evropy. Víme o množírně čivav kousek od Hlinska. A další množírna je v Sezemicích. Potvrdit jejich nekalou činnost je ale velmi těžké,“ říká Petra Osvaldová.

Psi v dočasné péči

Dočaskáři – tak se říká dobrovolníkům, kteří poskytují psům odebraným z nevhodných podmínek dočasnou péči přímo ve svých rodinách. Když dají psa do pořádku, předají ho budoucím majitelům.

„Dočaskářů není nikdy dost, je to velmi náročná, ale nesmírně záslužná práce. Budeme rádi za každou dobrou duši,“ uzavírá Petra Osvaldová z SOS for Pets.

Spustit audio