Nechcete se bát o úspory? Zkuste investovat do drahých kovů

23. říjen 2018

Jednou z variant, jak zhodnotit vaše peníze, je jejich uložení do zlata nebo jiného drahého kovu. Mohou to být třeba i stříbrné investiční mince.

„Jejich výhodou je, že s nimi na rozdíl od zlatých cihliček, jakožto drahého kovu, můžete cestovat po světě, mezi různými státy. Na převážení zlata musíte vyplnit řadu formulářů a mít povolení. Stříbrné mince jsou považovány za regulérní platidlo,“ vysvětluje obchodní manažer Petr Kejzar. U mincí se také promítá sběratelská hodnota. Čím menší počet kusů je ražen, tím je hodnota vyšší.

Dnes cena zlata klesá a je nejlepší čas pro investice. Mluví se také o tom, že by mohla přijít krize. Na rozdíl od stříbra je zlato osvobozeno od DPH. Spoříte do fyzického kovu, ne do papírové formy a hlavně, má trvale uchovatelnou hodnotu.

Jak nenaletět

Jedna ze zásad je prověření prodejce, od kterého si budete zlato kupovat. Najdou se i podvodníci, kteří slitek pouze pozlatí, ale peníze si samozřejmě naúčtují, jako by byl slitek celý ze zlata. „Všichni renomovaní prodejci by měli být registrovaní u Puncovní ho úřadu. Rozhodně se nenechte zlákat levnější cenou, protože to je důkaz, že zboží je falešné,“ varuje Petr Kejzar ze společnosti Česká mincovna.

02913777.jpeg

Další pravidlo zní, držet zlato fyzicky u sebe. Některé společnosti totiž nabízejí jinou variantu. Když si koupíte investiční slitek zlata, dostanete pouze potvrzení, že ho vlastníte. V případě potřeby vám pak podle dokumentu společnost vaše slitky vydá. Pokud ale tato společnost zkrachuje, nemusíte dostat nic. Jistota je proto vždy, vzít si fyzicky slitek výměnou za peníze a pak ho uložit na místo, které vám přijde ideální a máte k němu kdykoli přístup.

Krátkodobá investice se nevyplatí

Zlato, nebo stříbro neslouží k nárazovým investicím a balík peněz na nich za krátkou dobu nevyděláte. Při investici je proto dobré, počkat 10 až 15 let a sledovat ceny na trhu. „Doporučoval bych peníze vložit do více komodit, tedy do zlata i stříbra. Může se stát, že cena stříbrných mincí na trhu najednou vyletí, kdežto zlaté cihličky budou zrovna stagnovat,“ vysvětluje Petr Kejzar.

Kolik korun dáte třeba za gramovou zlatou cihličku? Poslechněte si ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.