Návrat k tvoření. Hlučínská ZUŠ nabízí dětem v přetechnizované době alternativu

2. květen 2019

Poslední květnový a první červnový den bude patřit tisícovkám šikovných a tvořivých dětí, které se představí na ZUŠ Open 2019. Celostátní happening si nenechá ujít ani Základní umělecká škola v Hlučíně.

Děti v Hlučíně hrají, zpívají, malují, tančí i hrají divadlo. V Základní umělecké škole Pavla Josefa Vejvanovského, která má bezmála sedmdesátiletou tradici, se už navíc se svými pedagogy pilně připravují na celostátní happening ZUŠ Open 2019. Dvoudenní přehlídka talentů odstartuje v Hlučíně 31. května pod názvem Srdeční záležitost.

„Jsme čtyřooborová škola, vyučujeme všechny obory, které je možné v ZUŠ vyučovat. Škola je relativně malá, hlavní budova původně bývala městskou věznicí. To se málo ví, ale je to jen taková zajímavost. Jediným pozůstatkem je studna ve sklepě,“ říká ředitel školy Jan Huszár.

Město pak poskytuje škole prostory na zámku, kde se vyučuje výtvarný obor, a na Mírovém náměstí, kde město pro školu zrekonstruovalo prostory. Taneční obor tam má teď profesionální zázemí. Dohromady na všech oborech má hlučínská ZUŠ 762 žáků. Odloučené pracoviště má i v Dolním Benešově a vyučuje také v Hati, Píšti a v Šilheřovicích.

„Význam vidím především v tom, že doba je velmi přetechnizovaná, a my žáky vracíme zpět k tvoření. Abychom nešli pouze cestou výpočetní techniky a s mobilem v ruce. Takže se stále snažíme rozvíjet umělecké tvoření, hudební vlohy, výtvarná nadání, pohybová nadání. A samozřejmě v tom vidím obrovský potenciál i pro prevenci sociálně patologických jevů,“ dodává ředitel.

Budova hlučínské ZUŠ
autor: čan
Spustit audio