Náš jazyk je potřeba chránit a kultivovat, zaznívalo na oslavách Dne romského jazyka

14. listopad 2022

V pražských Holešovicích se minulý týden konala oslava Mezinárodního dne romského jazyka. Během programu, který uspořádala MČ Praha 7, vystoupily se svými literárními díly romské autorky. Návštěvníci mohli ochutnat tradiční romskou kuchyni a zaposlouchat se do líbivých tónů cimbálové kapely.

Oslavu Mezinárodního dne romského jazyka uspořádala 3. listopadu v pražských Holešovicích už podruhé městská část Praha 7. Součástí programu v parku u knihkupectví Knihkopec byla autorská čtení, taneční vystoupení nebo koncert cimbálové kapely. Návštěvníci mohli ochutnat tradiční romské jídlo nebo si koupit knihy z Nakladatelství romské literatury Kher. 

Jednu ze svých povídek ze sbírky O mulo! přečetla návštěvníkům spisovatelka Iveta Kokyová. Nejprve romsky, pak i česky:

„Můj tatínek byl olašský Rom, maminka je slovenská Romka. Proto ovládám oba dva dialekty romštiny - jak severoolašskou romštinu, tak severocentrální romštinu. Když jsme byli malí, rodiče na nás mluvili romsky hodně, proto romštinu používám de facto od narození.” 

Stejně to má s jazyky další z vystupujících, spisovatelka Ilona Ferková:

„Doma jsme mluvili romsky všichni. Naučili jsme se jak romsky, tak česky, neměli jsme s tím žádný problém.” 

Díla obou autorek vydává Nakladatelství romské literatury Kher. O tom, jak se romský jazyk uchovává a zároveň rozvíjí na stránkách romsky psané literatury, vypráví redaktorka nakladatelství Kher Karolína Ryvolová:

„Jednoznačný posun vidím v tom, že autoři, kteří mohou psát romsky a dělají to, se s romštinou učí stále více a lépe pracovat jako s literárním jazykem. Jde o jejich volbu, samozřejmě chtějí romštinu nějakým způsobem chránit a taky kultivovat.”

A proč je podle Ilony Ferkové důležité Mezinárodní den romského jazyka slavit? 

„Pozvaní jsou nejen Romové, ale i neromové. Ti mají možnost se přesvědčit, že náš jazyk není mrtvý. Není, dál se používá a rozvíjí.”

Iveta Kokyová dodává:

„To, co Romům zůstalo, je jazyk. A je dobré ho pořád udržovat živý a předávat ho dál, z generace na generaci.”

Spustit audio