Narovinu: Kdo zajistí lékaře a zubaře pro uprchlíky? Podle hejtmana je na tahu ministerstvo

3. duben 2022

Na Vysočinu přišlo necelých osm tisíc uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny. Jsou to ve většině ženy a děti. Dříve nebo později budou potřebovat zdravotní péči.

Jak zajistit základní péči obvodního lékaře a také zubaře pro uprchlíky, když se Vysočina dlouhou dobu potýká s jejich nedostatkem? Milan Kopecký se v pořadu Narovinu ptal hejtmana Vítězslava Schreka (ODS). 

„Z hlediska vize na tom musíme pracovat s ministerstvem zdravotnictví. Není to o tom, že ty lékaře někde vyrobíme nebo přivezeme. Je to také otázka toho, jak se ministerstvo a odborné lékařské komory postaví k profesionálům,“ tedy k uprchlíkům s lékařským vzděláním z Ukrajiny, vysvětlil hejtman. 

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: Milan Kopecký | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.