Národní tým v Olomouci šok nepřipustil, k postupu výrazně pomohl Chorý. Trenér Šilhavý rezignoval

21. listopad 2023 09:27

Čeští fotbalisté slaví postup na mistrovství Evropy v příštím roce. Na závěr kvalifikace v Olomouci porazili Moldavsko 3:0 a ve své skupině skončili druzí za Albánií. 

Trenér Jaroslav Šilhavý ale na šampionátu v Německu reprezentaci nepovede, společně s realizačním týmem totiž u mužstva skončil. „Situace kolikrát hodně eskalovala. Ten tlak na nás, na moji osobu byl ty poslední dny a týdny enormní. S kolegy jsme se už před zápasem rozhodli, že pokračovat nebudeme a skončíme,“ vysvětlil Jaroslav Šilhavý, který na reprezentační lavičce vydržel přes pět let.

Pozice zkušeného trenéra byla v ohrožení už po říjnové prohře v Albánii, tehdy ho ale Výkonný výbor fotbalové asociace podržel.

Coufal, Brabec a Kuchta? Hodně mě to ranilo.
Jaroslav Šilhavý, končící trenér fotbalové reprezentace

Po vítězství s Moldavskem Šilhavý nakonec rezignoval sám, a připustil, že k jeho rozhodnutí přispěla i kauza kolem tria Brabec, Coufal, Kuchta, které po sobotní návštěvě olomouckého baru mužstvo předčasně opustilo.

„Hodně mě to ranilo a tyto události na to vliv měly, i když ne zásadní. To rozhodnutí u nás zrálo nějakou dobu. Nemyslím si, že by to udělali kvůli mně, abych skončil,“ dodal.

Jaroslav Šilhavý a Tomáš Souček vystoupili na tiskové konferenci před utkáním s Moldavskem

Jaroslav Šilhavý trénoval národní tým od září 2018, předloni s ním došel až do čtvrtfinále Eura, před tím ho dovedl do elitní skupiny Ligy národů, ale v kvalifikaci mistrovství světa neuspěl.

Vstup do právě skončené kvalifikace českým fotbalistům vyšel, pak ale začali ztrácet body a postup vybojovali až v posledním zápase. I díky trenérovi Šilhavému ale národní tým ani poosmé v samostatné historii na mistrovství Evropy chybět nebude.

„Mám velkou radost, že se to podařilo, že jsme ten úkol postoupit na euro zvládli, že zase nechybíme,“ zdůraznil Šilhavý, kterého po poslední tiskové konferenci v roli kouče českých fotbalistů vyprovázel potlesk přítomných novinářů

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související