Národní park Šumava chce znovu zavodnit mokřady a vrátit toky do původních koryt

4. červenec 2020 15:14

Zadržet vodu v krajině obnovením původní podoby vodních toků chce Národní park Šumava. Do roku 2024 plánují správci upravit třináct kilometrů řek a říček a více než dva tisíce hektarů mokřadů.

Chtějí tak bojovat se suchem, které způsobilo hlavně odvodňování krajiny za minulého režimu. S některými úpravami budou pomáhat i dobrovolníci.

Podle Lukáše Linharta ze správy národního parku je Šumava z padesáti procent odvodněná. Pomohly tomu hlavně povrchové kanály. „Po době nejintenzivnějšího odvodňování byly vymazány mokřady v ploše srovnatelné se Středočeským krajem, takže je to obrovský zásah do malého koloběhu vodu,“ říká.

Čtěte také

Teď se se svými kolegy snaží vodu na Šumavu znovu dostat. „Princip revitalizace je takový, že tyhle odvodňovací kanály přehradíme, co možná nejvíce je zasypeme větvemi a jiným materiálem, aby prostě zmizely,“ vysvětluje.

V projektu Život pro mokřady chtějí správci parku do konce roku 2024 takto upravit do původní podoby třináct kilometrů řek a zavodnit víc než dva tisíce hektarů mokřadů. „Teď už připravujeme plány, kde přesně mají vzniknout malé přehrady na kanálech, kde přesně bude moci jezdit mechanizace a kde využije dobrovolníky,“ potvrzuje Lukáš Linhart.

Příkladem zdárné obnovy je potok Hučina. Pravobřežní přítok Studené Vltavy byl v roce 2013 z hlubokého narovnaného kanálu přesunut do původního koryta. „Pomocí starých map, vegetace a dalších ukazatelů bylo nejdřív potřeba zjistit, kudy potok původně vedl. Malým bagrem se pak vybagrovalo původní koryto a teď se potok zase kroutí svojí nivou, meandruje,“ popisuje Lukáš Linhart.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související