Národní muzeum láká návštěvníky na 400 nových exponátů zvířat. Do konce roku chce otevřít další dvě expozice

4. říjen 2021

Nové exponáty a taky mírnější opatření proti šíření koronaviru lákají do Národního muzea v Praze víc návštěvníků. Kromě zrekonstruované ikonické kostry plejtváka obrovského si můžou prohlédnout dalších 1500 zvířat v nové expozici Zázraky evoluce.

Lva připraveného k útoku, sladkovodní ryby, tuňáky a žraloky, kteří plují v prostoru – nejen to čeká na návštěvníky expozice Zázraky evoluce. Všechna zvířata tu vypadají jako živá. A to díky profesionální preparaci, ale i realistickému naaranžování pohybu. S tím muzeu pomáhala ilustrátorka Martina Lásková.

Expozice Národního muzea Zázraky evoluce

Z 1500 modelů a vypreparovaných zvířat je v expozici 400 nových, převážně mezi savci a ptáky. Nejdražší exponát stál milion korun. Uhynulá zvířata berou přírodovědecká muzea po celém světě ze zoologických zahrad. „Určitě nebereme žádná zvířata z volné divočiny, ty doby Emila Holuba už jsou dávno pryč, kdy se na zakázku pro muzea střílela zvířata. Samozřejmě máme na každé papír, kde jsme ho sehnali,“ vysvětluje ředitel Přírodovědeckého muzea Ivo Macek.

V současnosti muzeum dokončuje další dvě expozice, které chce otevřít do konce roku. „Stojíme v expozici, která má název Okna do pravěku, u jediného českého dinosaura, který se jmenuje Burianosaurus – po tom známém malíři. Předpokládám, že ji otevřeme zhruba na přelomu října a listopadu,“ zve generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Druhá připravovaná expozice provede návštěvníky českými dějinami od středověku po 19. století.

Muzeum se po posledním lockdownu znovu otevřelo letos v květnu. Do konce srpna ho navštívilo téměř 160 tisíc lidí. Loni jich bylo v tom samém období o polovinu méně.

Expozice Národního muzea Zázraky evoluce
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.