Namazat všechny lyže trvá tři hodiny, říká sjezdař Šimon Pavlas

Startovat na olympijských hrách je pro závodníka čest a zároveň velká dřina. A to nejen pro něj, ale dost často i pro celou rodinu. Dvojnásob to platí pro olympijské hry mládeže, které bude Vysočina hostit od 19. ledna. Reportér Honza Kodet nakoukl do garáže mladého sjezdaře Šimona Pavlase, aby zjistil, nejen kolik má doma párů lyží.

„Prvně tady mám lyže na slalom speciál, které jsou kratší. Mám teda jenom jedny, protože ten slalom jezdím jen chvilku. Prohlídku trati i slalom jezdím na svých starých obřačkách. U nich nevadí, když se poškrábou,“ říká závodník HB ski teamu.

Šimona Pavlas maže svoje lyže před každým závodem. Čas od času by si je prý, když jsou vyschlé, měl namazat každý: „Tady vidíte, když je to zbělalé, tak by se to mělo potom namazat.“

Pořádně připravit takové sjezdové lyže je pěkná fuška: „Zažehlení netrvá dlouho, plus mínus pět minut. Horší je to stáhnutí vosku, to se musí prvně hrubou cidlinou, potom jemnější, pak se pokračuje měděným kartáčem, nakonec vyndáme vosk a vyleštíme. Když mažeme s taťkou všechny lyže, to nám zabere minimálně tři hodiny určitě,“ přibližuje mladý lyžař.


Zvětšit mapu
autor: jak
Spustit audio