Naději pro šumavské obce mají přinést německé dotace

13. květen 2015

Železná Ruda doufá ve statisíce euro z opačné strany hranice. Podepíše smlouvu s Národním parkem Bavorský les, zajistí tak podporu mikroregionu Šumava Západ.

Nejvýznamnější rekreační místo Plzeňského kraje Železná Ruda vidí v německém dotačním programu ILE (Integrierte Ländliche Entwicklung) velkou naději. Podepsáním smlouvy s Bavorským lesem 12. června zajistí do roku 2020 podporu mikroregionu Šumava Západ. Do oblasti mají jít statisíce euro.

Železná Ruda už má připravené společné projekty se sousední Bavorskou Železnou Rudou (Bayerisch Eisenstein). Hodlá například vybudovat naučnou stezku Šumavská jezera přes bavorské i české vodní plochy a pořídit automobilní vláček, který bude jezdit z Bavorské Železné Rudy na Černé jezero. Dále také vybuduje cyklostezky, aby se s Bavorskou Železnou Rudou přímo propojilo. Obě města navíc chtějí mít společnou česko-německou školu. Ta by měla vzniknout v české Železné Rudě. Společná školka pak má vyrůst na německé straně.

Vedení Železné Rudy si dlouhodobě stěžuje, že stát ani kraj vylidňující se příhraniční Šumavu finančně nepodporují. Program ILE je určen pro města a obce v Národním parku Bavorský les a česká strana se k nim přidruží právě prostřednictvím mikroregionu Šumava Západ. Ten zahrnuje 17.000 obyvatel ve 13 příhraničních městech a obcích. Kromě Železné Rudy jsou tam z větších měst ještě například Sušice a Kašperské Hory.

Z evropského programu ILE na integrovaný rozvoj venkova půjde čerpat do roku 2020, projekty budou moci dobíhat až do roku 2023.

autor: sch
Spustit audio