Náchodská nemocnice obnovila tzv. Tichou linku. Umožňuje komunikaci znakovým jazykem

5. únor 2020 10:19

Náchodská nemocnice po roční pauze nabízí neslyšícím tzv. Tichou linku. Ta je teď modernější. Obsluha infocentra nemocnice má k dispozici tablet se speciální aplikací, která umí online tlumočit znakový jazyk a mluvené slovo do textu. Oblastní nemocnice Náchod je tak aktuálně jediným ze zařízení Krajského zdravotnického holdingu, které službu nabízí.

„Když přijde pacient, který potřebuje použít znakovou řeč, tak k tomu mám tablet, který zapnu a najedu si na Tichou linku," popisuje pracovnice infocentra náchodské nemocnice Pavlína Nováková.

Čtěte také

Spouští aplikaci a vyplňuje potřebné údaje.
„Odesílám požadavek, který potřebuji a čekám na spojení."

Netrvá dlouho a na obrazovce tabletu se objevuje tlumočnice znakového jazyka. Ta neslyšícím pomůže v případné komunikaci s personálem nemocnice.
„Může se stát, že bude pacient hospitalizován a tablet bude potřebovat na tlumočení, takže potom tablet zapůjčíme na určité oddělení."

Tichou linku dříve měli i v dalších krajských nemocnicích, v Trutnově i Jičíně ji ale zrušili, nikdo ji totiž nevyužíval.

Náchodská nemocnice po roční pauze nabízí neslyšícím tzv. Tichou linku

Z takového scénáře ale ředitelka Oblastní nemocnice Náchod Ivana Urešová strach nemá.
„Obavy rozhodně nemám, že by tato služba nebyla využívána. Když se to dobře prezentuje, tak to jistě uvítají jak zaměstnanci, tak i naši pacienti."

Čtěte také

Službu Tichá linka nabízí společnost Tichý svět. K dispozici je po celé republice, za rok její tlumočníci odbaví zhruba dvacet tisíc hovorů.

„V Královehradeckém kraji je dostupná Tichá linka přibližně na deseti místech. Jsou to většinou úřady práce, okresní správy sociálního zabezpečení, městský úřad například v Náchodě, městská policie v Hradci Králové a samozřejmě náchodská nemocnice," říká vedoucí konzultantka krajské pobočky Tichý svět Michaela Novotná.

Zatímco ve všední dny podle ní tlumočníci řeší především komunikaci neslyšících s úřady, v noci jsou nejčastěji ve spojení ze záchranáři. Nedávno třeba pomáhali při překotném porodu.

Tichá linka. Centrum online komunikace pro osoby se sluchovým postižením

Spustit audio

Související