Na zbrojařském veletrhu IDET se představí stovky podniků. O české firmy je zájem

19. květen 2015

V Brně začíná mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET. Na letošním 13. ročníku se představí více než 330 firem z dvaceti zemí. Pro většinu vystavovatelů je veletrh hlavně příležitostí uzavřít nové obchody. Velký zájem je o české firmy, které v loňském roce vyvezly vojenský materiál za rekordní sumu.

Většina firem, které se představují na zbrojařském veletrhu v Brně, je ze zahraničí. K vidění budou například obrněná vozidla, muniční sklad nebo mobilní geografické pracoviště. Svoji expozici ale připravilo také ministerstvo obrany a česká armáda, a bude se jednat o jednu z největších na celém veletrhu. Celkem představí kolem čtyřiceti kusů svojí techniky.

„Naše expozice je na téměř 8000 m2. Nabídne naprosto ojedinělou a výjimečnou možnost nahlédnout do života vojenské základny tak, jak funguje, jak se v ní žije a jak se v ní pracuje při nasazení jednotek české armády v zahraničí,“ upřesňuje Jana Zechmeistrová z ministerstva obrany.

Pro většinu vystavovatelů je veletrh hlavně příležitostí uzavřít nové obchody. Česká republika je kromě letecké techniky silná hlavně ve vývozu pozemních vozidel, náhradních dílů nebo třeba ručních palných zbraní.

Export vojenského materiálu

Zájem o české zbrojařské firmy navíc dokazují i čísla. Jen loni se z Česka vyvezlo vojenského materiálu skoro za 12 miliard korun, a to je dokonce historicky nejvíc. Většina produkce, skoro 90 procent, míří právě za hranice.

„Český průmysl si stojí poměrně dobře, a to zejména v oblasti hi-tech, to znamená v sofistikovaných technologiích a softwarů, kdy se české firmy velice dobře prosazují na zahraničních trzích. Bohužel s jejich prosazováním na domácích trzích už to není tak slavné,“ dodává zbrojní analytik Jaroslav Štefec.

Podle něj vázne hlavně systém armádních nákupů. Většina výrobků, jako jsou uniformy, neprůstřelné vesty nebo zbraně, se totiž pořizuje ze zahraničí. České firmy jsou podle odborníků přitom konkurenceschopné nejen kvalitou, ale i cenou. Experti proto vidí jediné řešení, a to ve spolupráci s ministerstvem obrany a vládou zajistit větší odbyt právě na domácím trhu.

Česká republika loni vyvezla vojenský materiál hlavně do jihovýchodní Asie. Téměř třetina výrobků pak míří do Evropské unie. Česká pobočka Amnesty International ale dlouhodobě kritizuje, že část munice nebo pistolí končí v nedemokratických zemích, jako je Egypt, Saudská Arábie nebo Etiopie. Podle ní by totiž mohlo dojít k jejich zneužití.

autor: zus
Spustit audio