Na Západočeské univerzitě v Plzni vytvořili repliky ostatků svatého Jana Nepomuckého

8. březen 2018

V Čeladné na Moravě vystaví repliku lebky svatého Jana Nepomuckého, vyrobili ji technikou 3D tisku doktorandi Západočeské univerzity v Plzni.

Doktorandi Západočeské univerzity v Plzni vytvořili repliky ostatků svatého Jana Nepomuckého. Lebku společně s lopatkou a mozkovou tkání vytiskli na 3D tiskárně. Jedna sada ostatků už je ve Svatojánském muzeu v Nepomuku. Druhou vystaví v Čeladné na Moravě. Farář tamního kostela si ji dnes převezme při slavnostní mši v Nepomuku na jižním Plzeňsku.

„Při rekonstrukci ostatků jsme vycházeli z publikací Emanuela Vlčka, kde jsou fotografie a číselné údaje," vysvětlila ředitelka Svatojánského muzea v Nepomuku Kateřina Dobrovolná.

Čtěte takéNa Západočeské univerzitě v Plzni vyrobili podruhé repliky ostatků svatého Jana Nepomuckého

Zajímavostí lebky sv. Jana Nepomuckého je například, že nemá všechny zuby. Podle Kateřiny Dobrovolné mu vypadaly pravděpodobně už za života následkem zánětu. Lebka má ale i další specifika.

„Sv. Jan měl tu lebku spíše ženského tvaru, vidíme docela zdevastovaný obličejový skelet a dále můžeme vidět, že svatý Jan měl dlouhý štíhlý nos," popsala ostatek světce Kateřina Dobrovolná.

Repliky ostatků lidé od skutečných kostí téměř nerozeznají

Jako základ pro modelování v počítači posloužil naskenovaný obrázek skutečné lebky. Ten upravoval student doktorandského studia z Fakulty elektrotechnické v Plzni Karel Slobodník. Celá úprava podle něj spočívala ve změně rozměrů samotného původního modelu.

„To znamená šířka lebky, délka lebky, tloušťka stěn, v podstatě smazání některých částí, kde ty kosti byly zlomené nebo kde úplně chyběly a celkové dotvarování podle těch specifikací," popsal postup Karel Slobodník.

Lebku společně s lopatkou a mozkovou tkání vytiskli na 3D tiskárně

Samotná lebka se pak tiskla ze dvou částí, ty byly procesem svaření plastu spojeny, následně dočištěny a dolepeny. 3D tiskárna při tom nejprve namalovala obrys a poté vyplnila vnitřní plochu lebky. Celkový tisk všech ostatků trval zhruba dva dny. Že se nejedná o kost, nýbrž o plast, lidé pravděpodobně nepoznají.

„Pokud si nepotěžkají ty repliky, tak by to poznat snad neměli. Ikdyž tady vidíme od té tiskárny trošku, že to není pravá kost. Ale snažili jsme se to zakamuflovat hlínou," doplnila ředitelka svatojánského muzea Kateřina Dobrovolná.

Do Čeladné poputuje replika lebky, lopatky a "jazyka", čili mozkové tkáně sv. Jana Nepomuckého. Repliky ostatků světce budou slavnostně předány dnes v Nepomuku v kostele sv. Jana Nepomuckého, kde v 17:00 začne mše. Na Moravu se pak spolu s ostatky dostane i hlína z okolí místa, kde se světec údajně narodil.

autoři: mkl , sch
Spustit audio