Na výrobce a překupníky drog v Hradeckém kraji zacílí speciální Toxi tým

4. březen 2015

Odhalovat drogové dealery, varny, pěstírny konopí nebo i pouhé uživatele drog bude úkolem speciálního Toxi týmu. Policie Královéhradeckého kraje ho chce zřídit už na jaře. Důvodem je hlavně to, že v regionu přibývá trestných činů souvisejících právě s drogami.

„Pustíme se i do daleko závažnějších kauz, které si zaslouží větší rozpracování a možná daleko větší přípravu než u té běžné drogové trestné činnosti,“ vysvětluje přínos speciálního týmu ředitel královéhradecké krajské policie Martin Červíček.

Právě s drogami je spojena například i velká část krádeží. „Trestná činnost je dneska v mnoha případech spojena s uživateli drog, a pokud se zaměříme i na tyto dílčí druhy trestné činnosti, tak si od toho slibujeme, že budeme tím víc ovlivňovat i tu samotnou majetkovou trestnou činnost.“

Dnes se po celém kraji přímo drogám věnuje 22 policistů. Do budoucna by se mohl jejich počet zvýšit. Podle statistik loni v Královéhradeckém kraji policie vyšetřovala 208 trestných činů v souvislosti právě s drogami. To je o 47 případů více než v roce předchozím.

„Můžu říct z vlastní zkušenosti, že ty drogy jsou ve všech případech, ať už je to násilná trestná činnost, ať už se jedná o mravnostní trestnou činnost a podobně,“ dodává šéf krajské kriminálky Luděk Čížek.

Dovoz prekurzorů z Polska

Hradecký region je podle zkušeného policisty Ludvíka Bergera, který se drogovou problematikou dlouhá léta zabývá, dost specifický. Hlavně proto, že sousedí s Polskem.

„Setkáváme se zde s masivním dovozem prekurzorů z Polska, to znamená nákupem léků, které obsahují pseudoefedrin a jsou zneužívány k výrobě pervitinu. Do Polské republiky si samozřejmě nejezdí jenom výrobci z našeho kraje, jezdí tam celá republika a v poslední době se setkáváme i s tím, že tam dojíždějí cizinci,“ říká policista.

Dealeři takto ročně přivezou tisíce kusů tablet prášků, z nichž se pak dá vyrobit i několik kilogramů drog.

Například loni policie odhalila na královéhradeckém Slezském předměstí varnu a zatkla 11 lidí, kteří během několik let vyrobili nejméně 10 kilogramů pervitinu. Cena takového množství je na černém trhu kolem 15 milionů korun.

autor: ova
Spustit audio