Na univerzitu se už můžete přihlásit přes web

25. leden 2002
iŽurnál

Tentokrát se obrátíme na osm až devatenáctileté, kteří se právě v těchto dnech mají definitivně rozhodnout kam na vysokou školu. Přihlášek mohou podat kolik chtějí, omezují je jen termíny přijímacích zkoušek, které se mohou překrývat, a také peníze, protože každá přihláška je stojí kolem 500 korun. Nejen, že jsme si prohlédli weby škol, ale zjistili, které služby studentům nabízejí, a dozvíte se třeba i to, že na brněnské Masarykově univerzitě lze podávat přihlášku přes internet.

Dříve než začneme mluvit o školách, koukneme se na to, co dokáží uživatelé e-mailových konferencí. Takové konference jsou celkem běžné, používají se jak pro vědecké diskuze, tak pro diskuze fanoušků cyklistiky nebo bývalých spolužáků. My jsme se zastavili u Jakuba Matějů, který spravuje server Pandora.cz .

Pandora má skoro 190 tisíc uživatelů a přes pět a půl tisíce konferencí, to by byl ráj, kdyby se mezi nimi někdo se zlým nápadem nenašel. A Pandora se bude chránit proti zneužití ještě lépe, protože během několika týdnů bude spuštěna nová verze. Tato Pandora běží na stejném systému už skoro 3 roky.

Jen do konce února zbývá čas středoškolákům rozhodnout se, kam půjdou studovat po maturitě. Zřejmě už mají v ruce seznam škol, zřejmě si i prohlédli jejich internetové stránky. My jsme také listovali a zjišťovali, jaké služby svým studentům nabízejí internetové stránky školy.

Během bloudění po webech zjistíte, že na každých stránkách standardně najdete adresu školy, telefonní čísla, začátek a konec semestru, obvykle i úřední desku, tu a tam zveřejní výsledky přijímacích zkoušek. Mezi absolutní špičku mezi weby lze zařadit dvě - pražskou VŠE a brněnskou Masarykovu univerzitu .

VŠE má už několik let na internetu například tvorbu rozvrhu. Do té doby museli studenti stát dlouhé fronty na jeho vytvoření ve škole a údajně tam stávali na výhodnou kombinaci i od pěti hodin od rána. Nyní si může každý student nakonfigurovat svůj rozvrh přes web.

Rozvrh každého studujícího si dnes díky diplomové práci jednoho tamního studenta můžete najít, pokud znáte jeho e-mail, a tedy jeho kód. V rozvrhu pak vidíte, ve které učebně zrovna je, kdo s ním na tuto přednášku chodí, kdo předmět učí a kterou kontrolou povinností tento předmět končí. Samozřejmě nechybí ani e-mail.

Sekce Vyhledávání slouží univerzálně - máte tam i knihovnu, internetový vyhledávač, vyhledávač profesorů a další. A nutno podotknout, že tato stránka váš modem příliš nepotrápí. Grafické prvky jsou spíš v útlumu a podstatné jsou informace.

Masarykova univerzita vsadila také na střízlivou grafiku, i když je o poznání líbivější. O to víc by se vám líbilo do takové univerzity chodit. Studovat na ní totiž znamená vaštívit budovy opravdu jen při přednáškách, seminářích, zkouškách - osobní data, výsledky zkoušek, komunikace se studijním oddělením - to všechno najdete na internetu.

Už samotná postava rektora univerzity profesora Jiřího Zlatušky, který je uznávaným odborníkem v oblasti informačních technologií, zaručuje, že pokud jde o IT, bude škola napřed. A ona je a její stránky byly i oceněny. Těm, kteří ještě nejsou studenty univerzity, nabízí univerzita nahlédnout do sylabů přednášek a studijních programů, podívat se kdo na univerzitě učí.

Absolutní novinka je ale to, že poprvé máte možnost podat na Masarykovu univerzitu přihlášku ke studiu elektronicky. Dopředu vás uklidním, že všechna data jsou zabezpečena. To proto, že na webu vyplňujete osobní data - včetně známek z průběhu studia, pokud jsou žádána při přijímačkách. Jejich správnost pak dokladujete při ústním pohovoru, takže si jen tak něco vymyslet nemůžete.

Celý proces mi popisoval rektor univerzity Jiří Zlatuška. Po vyplnění přihlášky získáte identifikační kód pro platbu za přihlášku a potěšující je, že poplatek je o několik desítek korun nižší než za papírovou přihlášku. To ale není jediná výhoda podávání přihlášky elektronicky.

Je tu ale jeden háček. Ne vše může proběhnout elektronicky, zákon vyžaduje přihlášku archivovat v listinné podobě.

Ještě než budeme pokračovat na stánkách univerzitních škol, napovíme, kde hledat rozcestník na vysoké školy. Jednou cestou jsou stránky ministerstva školství , druhou cestou jsou stránky nadace Scio .

Mezi službami jsme ještě nepostihli například koleje a menzy, které k vysokoškolskému životu samozřejmě patří. Tak na brněnské univerzitě si můžete na internetu objednat jídlo a stravenky, najdete tu vyvěšeny i výsledky žádosti o kolej, ostatní školy trochu pokulhávají.

Nejpodstatnější službou pro studenty jsou knihovny. V těch univerzitních jich v tomto - pro ně zkouškovém - období najdete desítky. I ony mají své internetové stránky. Někde - třeba na ústecké UJEP.cz - najdete vyhledávání v katalogu - někde - jako doteď na AMU.cz - jen základní informace a otvírací doba.

To se ale v pár dnech změní. Podle ředitelky tamní knihovny Ivy Horové zpřístupní stránky rozsáhlejší, které budou obsahovat i moderní služby.

Kromě opravdové knihovny ale na stránkách amu.cz najdete i elektronickou čítárnu, kde můžete přijmout nabídnuté pohodlné křeslo a počíst v několika habilitačních, diplomových a bakalářských pracích. V odkazu na filmovou fakultu najdete i profesorské přednášky.

Možná jste si k novému roku předsevzali naučit se anglicky, německy, francouzsky....Ale hanáčtina vás zřejmě nenapadla. To proto, že jste si nevšimli úsměvné internetové učebnice hanáčtiny na adrese www.olomouc.com/hanactina . Ve dvanácti lekcích se můžete naučit jak hanáckému lékaři vysvětlit, cože vás to vlastně bolí, jak nakoupit chleba a jiné nezbytnosti, nebo poznat krásy Hanácka. Najdete tu samozřejmě i vysvětlení gramatiky, slovíček nebo také populární písničky přeložené do hanáčtiny. Poslechnout si můžete i několik hanáckých písniček.

Minule jsme se vás ptali, jaké mosty jsou nakresleny na rubové straně eurobankovek. Správná odpověď zněla, že jsou to mosty anonymní, nezobrazují žádný most na světě - i když je připomínat mohou, jak se některé země po uvedení bankovek do oběhu ozvaly. Ze správných odpovědí měl štěstí Josef Puchner ze Znojma a Jakub Novotný, kterého ale ještě žádáme o adresu, abychom mu mohli poslat knížku od nakladatelství knihy.iDnes.cz jménem Zvuk na PC.

Adresu by nám měli poslat i ti, kteří by chtěli vyhrát knihu od nakladatelství Computer Press . Otázka zní: Ve kterém roce vznikla Masarykova univerzita v Brně? Své odpovědi můžete posílat na e-mailovou adresu pořadu izurnal@cro.cz . Na ní také uvítáme vaše připomínky a náměty k pořadu.

Příští téma: stránky pro kutily

autor: ark
Spustit audio