Na stadion Baníku někdo nastříkal nápis oslavující žháře z Vítkova

18. červen 2010
Zprávy

Na ostravském stadionu Bazaly se ve čtvrtek objevil nápis oslavující pachatele žhářského útoku ve Vítkově. Neznámý autor nastříkal sprejem na zeď větu "Ať žijou hrdinové z Vítkova" a podepsal ho tříramennou svastikou symbolizující novodobý rasismus.

Věc šetří policie a trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli vandalství dnes podal i fotbalový klub Baník Ostrava, který nechal nápis okamžitě odstranit.

Igor Bruzl z vedení Baníku odmítl spojitost mezi jeho fanoušky a příznivci krajní pravice. “Mezi fanoušky Baníku není tolik zástupců extremistických hnutí. Samozřejmě máme svoje problémy, ale nemyslím si, že by fanoušci Baníku měli být s tímto spojováni,“ řekl.

Pomalovaný plot je podle něj veřejně přístupný všem. „Občas se nám tady objevují nápisy, kdy si fanouškovské tábory vyřizují něco mezi sebou, ale to se týká jiných míst, tady se nápis objevil poprvé,“ dodal Bruzl.

Nápis se na zdi stadionu objevil ve dnech, kdy nedaleko řeší krajský soud případ čtveřice extremistů, kteří vloni v dubnu ve Vítkově zaútočili zápalnými lahvemi na romský domek. Při následném požáru utrpěla nejvážnější zranění tehdy ani ne dvouletá Natálka.

Zmocněnec romské rodiny Ladislav Baláž dnes Českému rozhlasu řekl, že extremisté nápisem vysílají obžalovaným jasné vzkazy, zejména pak těm, kteří odmítají vypovídat. Mladíkům hrozí za pokus o rasově motivovanou vraždu až výjimečný trest či doživotí.

autoři: ada , dka
Spustit audio