Na silnici z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna počítejte se zdržením. Opravují se tu tři mosty současně

18. duben 2024 08:19

V údolí Labe mezi Špindlerovým Mlýnem a Vrchlabím začala na hlavní silnici souběžná oprava tří mostů. Cesta do krkonošského horského střediska teď proto trvá déle. Průjezd opravovanými úseky řídí semafory, ale zatím se nepodařilo nastavit spínání zelené tak, aby řidiči měli vždy v jednom směru souvislý plynulý průjezd.

Čtěte také

„Od 23. dubna se od vrchu začnou ty mosty bourat. U těch dvou vrchních mostů to bude jen mostovka a část pilířů, a ten poslední most před Labe jde kompletně celý dolů,“ popisuje postup prací na následující dny stavby vedoucí Lukáš Mikiska.

„Než aby se to kouskovalo a dělalo na několik částí a etap uzávěr, tak jsme rádi, že investor zvolil tuto variantu. Že se to v podstatě udělá vše najednou přes léto a bude to hotové, vysvětluje nezávislý starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura.

Podle něj je nutné, aby práce skončily před začátkem zimní sezóny. „V zimě bychom si nedokázali představit nápor turistů, kteří přijíždějí na lyžování a současně omezení dopravy na hlavním tahu přes semafory.

Čtěte také

Aby zdržení řidičů bylo co nejkratší, snaží se tady korigovat dopravu semafory, které na sebe navazují. „Jinými slovy, pokud na začátku chytnete zelenou a pojedete doporučenou rychlostí, tak byste v podstatě až na horu měli projet plynule.

Jenže v těchto místech je špatný telefonní signál a to návaznost semaforů komplikuje. „Ty semafory musí mezi sebou komunikovat, ale jak ztratí signál, tak třeba minutu nefungují a bliká pouze oranžová. Stále se to řeší a hledáme nějakou lepší frekvenci. A ještě tu asi budeme také zesilovat telefonní signál.

„Celá tato investice vyjde na necelých 120 milionů korun, přičemž financování je zajištěno ze Státního fondu dopravní infrastruktury, komentuje náklady na opravu všech mostů mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechman.

Spustit audio

Související