Na sedmi místech Česka se protestovalo proti jadernému úložišti

23. duben 2016

Na sedmi místech Česka dnes lidé protestovali proti stavbě trvalého úložiště radioaktivních odpadů. To má v Česku vzniknout do roku 2065. Správa úložišť radioaktivních odpadů chce ze současných sedmi lokalit vybrat místo pro stavbu kolem roku 2025. Odpůrci se bojí třeba o bezpečnost nebo dopad na životní prostředí.

Kvůli výběru vhodného místa pro jeho stavbu letos správa úložišť v sedmi lokalitách zahajuje první etapu průzkumných prací.

Obce a místní spolky, které s tím nesouhlasí, dnes pořádaly pochody, koncerty a další akce. Společný happening nazvaný Den proti úložišti zorganizovaly podruhé. Před rokem se akcí někde zúčastnily desítky a jinde i stovky lidí.

Jednou z obcí, kde se dnes odpůrci sešli, je i Lubenec na Lounsku, který leží na území lokality Čertovka na hranici Ústeckého a Plzeňského kraje. Podle starosty Jiřího Chaloupeckého se obyvatelé obce vyjádřili proti průzkumu i samotnému úložišti v referendu.

„Jednak jsou tady obavy z bezpečnosti a jednak jsou obavy z toho, že by se Lubenec stal na 20 let hornickým městem, což se občanům nelíbí. Všichni mají strach, že dojde ke zničení přírody,“ popisuje starosta důvody odporu.

Lidem v Lodhéřově na Jindřichohradecku v lokalitě Čihadlo vadí, že nikdo neví, jak bude odpad v budoucnu reagovat. Nikde v Evropě prý nic podobného není a neexistuje srovnatelná zkušenost. Bojí se také o zdroje pitné vody. Tvrdí, že stát se zástupci vytipovaných obcí nejedná na rovinu, nedbá o jejich názor a bojí se stejně jako jiní o krajinu a o budoucnost.

V Pačejově se proti úložišti běžela protestní 25kilometrová štafeta, která vedla po obvodu zkoumaného vytipovaného území. Zapojilo se do ní 150 běžců včetně starostů dotčených obcí a 20 cyklistů. Účastníci štafety se podobně občané Lodhéřova obávají devastace krajiny.

Starostové v Pačejově také přečetli společné prohlášení, že obce na Horažďovicku k dnešnímu dni odvolají své dva zástupce z poradní skupiny k úložišti. Je to 30členná skupina, ve které jsou lidé ze sedmi vytipovaných a zkoumaných lokalit, zástupci neziskových organizací, státu a odborníci.

Protest proti úložišti jaderného odpadu v Lodhéřově na Jindřichohradecku

Podle Správy úložišť radioaktivních odpadů je to orgán, který může mluvit do výběru finální lokality, nicméně obce tvrdí, že skupina nemá žádné pravomoci, a proto v ní nechtějí být.

Starostové přečetli i otevřený dopis řediteli Správy úložišť radioaktivních odpadů Jiřímu Slovákovi a lidé mohli podepisovat petici. V Pačejově odmítají úložiště už 13 let.

Slovák ale ujišťuje, že občané strach mít nemusejí. Navíc podle něj úložiště zajistí práci dvěma až třem stovkám lidí.

„Manipulace, které potom s vyhořelým palivem na finální lokalitě budou prováděny, jsou obdobné těm, které probíhají v jaderných zařízeních a elektrárnách. Nejde tedy o nic, co by, pokud budou dodržena bezpečnostní pravidla a postupy, mohlo představovat zvýšené riziko, ani pro životní prostředí,“ tvrdí Slovák.

Státní pro stavbu úložiště dále zvažuje lokality Březový potok u Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku a také tři místa na Vysočině: Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a Kraví hora na Žďársku.

Zvažované lokality pro výstavbu hlubinného úložiště radioaktivního odpadu
autoři: ČRo , tby , pfr , lum
Spustit audio