Na olomouckém výstavišti nově stojí multifunkční cyklostojan. Obsahuje dokonce i defibrilátor

12. duben 2024 12:15

Od středy mohou návštěvníci olomouckého výstaviště Flora využívat nový multifunkční cyklostojan, který nabízí řadu výhod nejen pro cyklisty. Cyklostojan je umístěný hned za hlavním pavilonem A.

Multifunkční cyklostojan nabízí mnoho výhod. Kromě toho, že poskytuje bezpečné místo pro parkování jízdních kol, je vybaven několika funkcemi. 

Nabíječky pro elektrokola, mobily a tablety umožňují návštěvníkům dobít svá zařízení. A konečně, veřejný internet přes WI-FI je přínosným doplňkem, díky kterému mohou kolemjdoucí zůstat online. Cyklostojan je příkladem toho, jak mohou moderní technologie zlepšit veřejný prostor a zároveň podporovat udržitelnou dopravu.

Stojan funguje na solární energii

Dřevem obložený cyklostojan je vysoký přibližně dva metry a funguje na solární energii. Kromě zásuvek a USB portů pro nabíjeni elektroniky nabízí také držáky na tato zařízení. Navíc je k dispozici kompresor na dohuštění pneumatik a nářadí na drobné opravy pro cyklisty. „Na displeji vidíme, že solární panel funguje a že se vše díky němu nabíjí,“ popisuje Michal Poláček, mluvčí olomouckého výstaviště.

Instalace konkrétního cyklostojanu přijde na 300 až 350 tisíc korun a jeho bezpečnost hlídá několik kamer. Na rozdíl od chytrých laviček a odpadkových košů byl o něj zájem, což si olomoučtí radní ověřili u městského cyklokoordinátora.

Náměstek primátora Miloslav Tichý z hnutí ANO se domnívá, že cyklostojan zvyšuje komfort a bezpečnost návštěvníků parku. Bude na toto místo instalovat i veřejně přístupný automatický externí defibrilátor,“ zmiňuje náměstek primátora přístroj, který může být život zachraňující v situaci nouze.

Pokud se tato realizace osvědčí, může se objevit i na dalších místech. Projekt ukazuje, jak mohou inovace a technologie přispět ke zlepšení kvality prostředí pro odpočinek a volný čas.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Autorka textu: Amálie Směšná

Spustit audio