Na některých místech řídí provoz umělá inteligence, brzy bude mít na starosti všechny velké křižovatky ve městě

20. říjen 2023 21:09, aktualizováno

Co si představit pod pojmem umělá inteligence ukazují v pořadí už druhé Dny umělé inteligence. Tento týden se konají v Plzni. V tomto městě takzvaná AI už nějakou dobu řídí například provoz určitých křižovatek.

Prvky umělé inteligence do vybraných ulic Plzeň postupně instaluje od loňska. AI přispívá k plynulosti dopravy v křižovatkách. „Křižovatky jsou doplněné nejnovějšími čidly a kamerami, které snímají provoz. Každá křižovatka obsahuje komunikační jednotku. Umělá inteligence na pozadí vyčítá informace o počtu a typech vozů i o stavu dopravy na určitém místě. S těmito informacemi pak pracuje centrální prvek, případně dopravní ústředna,“ popisuje Tomáš Benedikt ze Správy informačních technologií města Plzně. Na základě získaných informací dokáže světelná signalizace upravit provoz třeba tak, aby uvolnila křižovatku vozidlům IZS, jež jsou schopná se systémem komunikovat. „Zároveň nová vozidla, většino elektro, s velkými palubními deskami v sobě mají zabudovanou jednotku a tím pádem dostávají informace o stavu světelné signalizace a třeba zprávy o blížícím se vozidle IZS.“

Technologie je skrytá v malé krabičce

Jak vysvětluje ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora, umělá inteligence „přepere“ kalendářní naprogramování křižovatek. V reálném čase zjistí, že doprava úplně neodpovídá plánu, a přebere nastavení dynamickým řízením. Zjednodušeně řečeno svítí pak zelená v delším časovém okně v tom směru, ve kterém je větší provoz.

Kromě vozů IZS zvýhodňuje technologie i vozidla MHD a na křižovatkách myslí také na chodce. „Dokáže rozpoznat, že na křižovatce se nachází najednou třeba 15 chodců, a zvládne pro ně rychleji nahodit zelenou. Sleduje také, jak rychle chodci přecházejí vozovku,“ uvádí Luděk Šantora. Umělá inteligence v Plzni myslí i na životní prostředí. Bylo vypozorováno, že když je doprava plynule řízená, řádově až o 30 procent se zlepší kvalita ovzduší.

Zatím umělá inteligence řídí část křižovatek na Borech a na Lochotíně, do dvou let magistrát plánuje instalovat novou technologii na všechny hlavní křižovatky ve městě.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio