Na nápor turistů jsou v italských letoviscích připravení i lékaři

22. červen 2016

Nikdo si asi nepřeje, se na dovolené u moře zranit a vyhledávat tam první pomoc. Vyhlášené italské letovisko Bibione se každoročně připravuje na nápor turistů, mezi kterými jsou i Češi. V létě tam pracuje okolo 120 lékařů a zdravotníků. Pomoci se dočkáte do pěti minut.

U jakéhokoli zranění volejte v Itálii číslo 118. Zkušení operátoři mluví anglicky, německy nebo francouzsky. „Okamžitě je aktivovaný záchranářský systém, který je napojený na centra přímo na pláži. Pacient je pak podle stupně zranění ošetřen nebo odvezen do nemocnice,“ říká ředitel malé nemocnice v Bibione Carlo Bramezza a dodává, že k ošetření vám tu stačí pouze dva doklady.

Čtěte také

„Na to, aby byl člověk ošetřený, stačí mezinárodní průkaz zdravotního pojištění a průkaz totožnosti nebo pas, který musí být platný. V případě velké nehody se neplatí nic. U drobného poranění platí turisté stejně jako italští obyvatelé částku 25 euro,“ vysvětluje ředitel Carlo. Loni v létě tu ošetřili přes dvacet tisíc různých zranění, z toho přibližně čtyři procenta byli Češi.

Dopravní nehody nebo utonutí

Záchranář Emanuel mi dovolil nahlédnout i do své sanitky. „Uvnitř máme přístroje na sledování dýchání a srdeční činnosti, takže dokážeme okamžitě posoudit zdravotní stav pacienta, který je co nejrychleji převezen do nemocnice. V sanitce je také speciální plicní ventilace. Díky ní nemusí pacient ležet a umožňuje nám ošetření například vsedě. Máme tu i dobře vybavený mobilní batoh na ošetření dětí.“ říká Emanuel. Nejčastěji v Bibione zasahují lékaři u dopravních nehod, taky například u zalehnutých uší z vody a bohužel tu řeší i několik případů utonutí.

autor: hbc
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.