Na Malé Straně demonstrovali klienti KTP Quantum

25. červen 2003

Poškození klienti zkrachovalého obchodníka s cennými papíry v Praze demonstrovali, aby se tak domohli zpět svých peněz. Do KTP Quantum vložilo postupně své finance kolem 30 tisíc osob, ale firma loni skončila v konkurzu a peníze lidem zatím stále vyplaceny nebyly. Přestože stát už z rozpočtu peníze uvolnil, vláda dosud nerozhodla, kdy je vyplatí. Asi 500 klientů zkrachovalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum se proto sešlo na pražském Malostranském náměstí. Svým protestem se chtějí domoci náhrady za více než 2 miliard korun svých vkladů.

Místopředsedkyně sdružení Jistota a Budoucnost Ladislava Jindřichová viní naše politiky také z toho, že nezabránili negativním dopadům krachu, a také z toho, že opožďuje výplaty náhrad z Garančního fondu, na který mají ze zákona nárok. Proto vládě předají petici. "Ta petice je za dodržování zákonů a bude rozeslána a bude kolovat mezi všemi účastníky, až bude podepsána všemi našimi členy, tak bude předána jak tomu příslušnímu orgánu Evropské unie, tak pochopitelně vládě."

Společnost KTP Quantum skončila v konkurzu loni v březnu a o pohledávky v objemu kolem dvou miliard korun se přihlásilo podle garančního fondu takřka 30 tisíc osob. Šlo tak o největší úpadek domácí makléřské firmy. "Já jsem přišel, protože jsem vložil do firmy KTP Quantum 1 070 tisíc v září 2001 a 5 měsíců nato firma zkrachovala," říká jeden z demonstrujících, které tvoří převážně starší lidé.

autoři: ark , lov
Spustit audio