Na Frýdlantsku se objevil další případ nákazy africkým morem prasat. Opatření nezpřísňují

23. únor 2023 10:52

Nákaza africkým morem prasat na Frýdlantsku zatím nepostupuje tak rychle, jak se Krajská veterinární správa zprvu obávala. I když se objevil pátý případ uhynulého divočáka, není podle veterinářů nutné nastavená pravidla zpřísňovat. Některá dokonce zmírnila.

Čtěte také

Veterináři zrušili zákaz vstupu do lesů mimo značené cesty a také do volné krajiny. Skončil i zákaz střílení divočáků, takže je možné je opět lovit. Důvodem je, že africký mor prasat nepostupuje tak rychle, jak se zpočátku myslelo.

Odborníci zjistili, že virus za poslední čtyři roky, jak postupně prochází Evropou, mění své vlastnosti a ztrácí na agresivitě. Dosud platilo, že pokud se divočák nakazil, nejpozději do tří dnů zemřel, a to prakticky ve sto procentech případů. Teď se ukazuje, že se smrtnost snížila na zhruba 75 procent, jak Českému rozhlasu potvrdil ředitel Krajské veterinární správy v Libereckém kraji Roman Šebesta.

Co zůstává na Frýdlantsku v platnosti

Nadále platí, že chovatelé domácích prasat nesmí svá zvířata chovat ve venkovních prostorách a nesmí je krmit pící nebo senem, které pochází z místa ve vymezeném pásmu. Nesmí se také pořizovat žádné trofeje ze zastřelených nebo nalezených uhynulých divočáků, stejně tak se nesmí prodávat dál žádné produkty z prasat, která pocházejí z daného území nebo někam přemisťovat živá prasata.

Pokud se najde uhynulý divočák v infekčním pásmu, nebo ho tam zastřelí myslivec, odeberou se z něj vzorky pro laboratoř a mrtvé zvíře se pošle do kafilerie. V druhém ochranném pásmu, které navazuje na to infekční, může myslivec zastřelené zvíře zahrabat do země, nemusí do kafilerie.

Prognóza dalšího šíření nemoci je zatím taková, že vymýcení afrického moru z regionu bude trvat asi jeden rok. Divoká prasata jsou stále přemnožená, a tak je nutné systematicky snižovat jejich počet, aby se nákaza mezi nimi dál nešířila. Čím méně kusů, tím menší riziko přenosu.

Protože africký mor se na Frýdlantsko prokazatelně dostal ze sousedního Polska a je také v Sasku, existuje riziko, že se nákaza objeví i v Ústeckém nebo Královéhradeckém kraji, popřípadě na severní Moravě.

Všechna opatření teď směřují k tomu, aby se africký mor nedostal do chovů domácích prasat, protože to by znamenalo jejich vybití, stejně jako je to v případě ptačí chřipky.

Spustit audio

Související