MŽP promrhalo 21 milionů korun na spojení IT systémů, zjistil NKÚ

16. únor 2015
Zprávy

Ministerstvo životního prostředí podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) zbytečně investovalo 21 milionů korun za informační systém. Stále totiž využívá 125 samostatných systémů a databází. Resort tak často ukládá stejná data několikrát, což zvyšuje náklady.

Většinu systémů měl sjednotit projekt SIRIUS, resortu se ale nepodařilo vysoutěžit dodavatele a projekt nakonec zrušil.

„Do té doby už CENIA, která za projekt odpovídala, zaplatila za jeho přípravu 21 milionů korun. Vzhledem k tomu, že CENIA nezachovala ani dílčí výstupy projektu, aby je mohla v případě potřeby v budoucnu využít, hodnotí NKÚ investici 21 milionů korun do projektu SIRIUS jako neúčelnou a nehospodárnou,“ vysvětluje mluvčí NKÚ Olga Málková.

Podle mluvčí ministerstva životního prostředí Petry Roubíčkové můžou za současný stav minulé vlády:

„Aktuálně MŽP zpracovává podklady pro vybudování jednotného místa pro ukládání dat v rámci resortu. Zároveň taky dokončujeme podklady pro vypsání veřejné zakázky na pořízení systému elektronické spisové služby. Dále se podařilo vysoutěžit centrálního dodavatele antivirové a antispamové ochrany pro ministerstvo a všechny jeho resortní organizace, přičemž každou část veřejné zakázky vyhrál jiný dodavatel.“

autor:
Spustit audio