Musíme si pomáhat. Jihlavští živnostníci zvou do e-shopů a prodávají poukázky

27. duben 2020

Musíme si pomáhat. Po tímto názvem se spojili jihlavští živnostníci. V době koronavirové krize, kdy má nebo měla většina z nich zavřeno, nabízejí své služby na internetu.

Zákazníci jim tak mohou pomoci objednávkou na e-shopu, nebo třeba zaplacením dárkového poukazu. A zároveň si živnostníci pomáhají i navzájem.

Káva z kavárny

Přístroj na výrobu kávy se v kavárně Pavly Paseková rozjíždí v posledních týdnech jen sporadicky. Vládní opatření také její provozovnu uzavřelo. Majitelka neotevřela ani okénko, káva se ale v rámci popisované aktivity Musíme si pomáhat prodává dál. „Zbyla mi tady spousta zrnkové kávy, kterou bych skladovala. Nabídla jsem se do toho projektu především s prodejem zrnkové kávy. Prodala jsem celý sklad, a ještě musela dvakrát objednat další,“ říká podnikatelka.

Kavárna za sebou nemá dobré časy. Vyhořela, byla vyplavená. Pavlu Pasekovou proto těší, že si pro balíčky s kávou chodí lidé, kteří kavárnu běžně nenavštěvují. I ona sama chce pomoci ostatním živnostníkům. „Objednala jsem si kabelku a peněženku. Kabelku potřebuju vždycky,“ usmála se.

Padesát jihlavských živnostníků

Do projektu Musím si pomáhat se zapojili také módní návrhářky, fotografové, výrobci sýrů. Za vším stojí právnička Eva Decroix. „Snahou bylo dát podnikatele na jedno místo, ne jako konkurenty, ale aby byli na jednom místě.“

Celkem se zapojilo asi padesát jihlavských živnostníků. Právnička Decroix doufá, že projekt poběží o po ukončení koronavirové krize. I po ní totiž bude pro opětovný rozjezd živnostníků důležité, aby se k nim zákazníci vrátili.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související