Mohammed Alí: Graffiti má duchovní rozměr

11. květen 2013
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Graffiti může mít duchovní rozměr. Tvrdí to alespoň čtyřicetiletý umělec a sprejer Mohamed Alí. Propojuje moderní umění s náboženstvím, konkrétně s islámem. Své sprejerské umění předvedl Mohammed Alí při mnoha zahraničních cestách, naposledy ve Vatikánu, kde vystupoval na konferenci TEDx ViadellaConciliazione.

Celá konference se točila kolem náboženské svobody dnes a Mohammed Alí nasprejoval přímo na pódiu street artové dílo inspirované tímto tématem.

Graffiti nesmí být jen „umění pro umění“

Mohammed Alí obdivuje takový druh umění, který by sám chtěl dělat: „Občas, když jdete po městě, kolem sebe vidíte spoustu graffiti, ale jsou to jen barvy. Osobně si myslím, že když je to ve veřejném prostoru, mělo by mít nějaký společenský dopad, přesah nebo alespoň záměr. To, do čeho bych se zapojit rád sám a co bych kolem sebe rád viděl, musí mít nějaký hlubší důvod. Ne jen umění pro umění. To mi nestačí.“

Graffiti Mohammeda Alího v Birminghamu

Mohammed Alí používá ve své tvorbě prvky z islámské umělecké tradice. „Dříve se muslimové soustředili na písmo, dekorovali slova v Koránu a zkrášlovali je za pomoci prvků z kaligrafie,“ vysvětluje umělec a dodává, že právě prvky kaligrafie a také geometrické vzory a přírodní motivy přebírá a dále s nimi pracuje ve svém uměleckém projevu.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.