Mléčné banky nemají dostatek mateřského mléka. Chybí dárkyně

30. leden 2017

Porodnice v pražském Podolí hledá dárkyně mateřské mléka pro novorozence. Podle lékařů totiž chybí matky, které by přebytky mateřského mléka darovaly. Na vině jsou nejspíš přísné podmínky i "práce" s darováním. Porodnice se proto snaží ženy motivovat finanční odměnou.

Darované mateřské mléko dostávají především nejvíce ohrožení, předčasně narození a nemocní novorozenci z jednotky intenzivní péče, když jejich matka mléko nemá. Mateřské mléko má totiž optimální složení, které zatím nelze umělým mlékem nahradit.

„Především obsahuje řadu protilátek, hormonů, mléčných buněk a složek, které nelze dodat do umělého mléka,“ vysvětluje doktorka Marcela Černá.

Čtěte také

Dárkyněmi mléka se mnohou stát pouze zdravé ženy, které projdou zdravotními testy, jenž vyloučí například HIV, vysvětluje vedoucí lékař Tkáňového centra v Královéhradecké fakultní nemocnici Pavel Měřička. „Žena nesmí kouřit ani pít alkohol, musí udat, které léky bere, a musí se podrobit sérologickému vyšetření,“ vysvětluje.

Podle Marcely Černé matky o darování mateřského mléka jednoduše nemají zájem. „Je s tím spojena spousta práce a je potřeba se o mléko pečlivě starat, odstříkat ho, dovézt… Takže se setkáváme i s tím, že maminky, které by dárkyněmi být mohly, příliš nechtějí,“ vysvětluje.

V Podolí například dávají už za litr mateřského mléka dárkyním 250 Kč. V České republice mohou ženy darovat mateřské mléko ve čtyřech mléčných bankách a to v Hradci králové, Českých Budějovicích, Mostě a právě v pražském Podolí.

autor: ivv
Spustit audio