Mladý hokejový útočník Tomáš Hyka se snaží prosadit za oceánem

13. leden 2013

Hokejová dvacítka absolvovala cestu z daleké Ufy do Prahy. S pátým místem ze světového šampionátu a vědomím, že hráči jen minimum času stráví doma a pak se rozjedou do svých klubů. Platí to i o Tomáši Hykovi. Na turnaji vstřelil tři góly a spolu s Dmitrijem Jaškinem a Tomášem Hertlem tvořil údernou první útočnou formaci.

Devatenáctiletý mladík se rozhodně měl a má od koho učit. Jeho otec, také Tomáš, hrával ve Slavii a Českých Budějovicích. S kariérou končil v Mladé Boleslavi a tak není divu, že právě tam pokračovatel rodu zvládl první hokejové krůčky, extraligové starty a premiérový gól v nejvyšší soutěži. Lákadlem ale byla Amerika.

„Samozřejmě první výzvou pro mě byla NHL, byly tam ale i nápady odejít v sedmnácti letech do Finska nebo Švédska. Tomu bych se také nebránil, ale nejvíc mě lákala Kanada. Když jsem viděl ty hráče jako David Krejčí, Radim Vrbata a ta výzva byla, tak jsem ji chtěl přijmout,“ říká Tomáš Hyka.

Za oceánem Tomáš hraje druhou sezónu. Získané zkušenosti si nemůže vynachválit. „Ten rok a půl mi dal hodně a hodně mi pomohly ty NHL kempy, kterými jsem prošel. Ukázalo mi to, že tam nikdo nic nevypustí a trénink vypadá jako zápas. Na to tady člověk v Čechách nebyl zvyklý. Když hráč něco vypustí, tak na jeho místo čeká dalších deset hráčů.“

Profesionální kariéra taková už prostě je. Hráči musí vědět, za čím kráčí. Potřebují individuální přípravu a pochopitelně také posilovnu. Jednotlivé partie jejich těl si žádají svalovou hmotu.

„Hlavně nohy, břicho, na tom člověk staví svůj hokej. Já stavím hlavně na rychlosti, takže na tom jsem v létě pracoval se svým trenérem. I v Americe mi na to dali plán a tak na tom pracuji a zlepšuji se.“

Hyku si vybrali vítězové Stanley Cupu

Tomáš obléká dres týmu z předměstí Ottawy - nese jméno Olympiques Gatineau. Není bez zajímavosti, že právě tam vykročil k NHL i současný spolumajitel mladoboleslavského klubu Radim Vrbata.

„Vůbec jsem to nevěděl, dozvěděl jsem se to až od agenta. Radim mi pomohl i v létě před první sezónou než jsem odešel, když trénoval v Mladé Boleslavi.“ Šikovný útočník nemohl uniknout pozornosti skautů a představitelů klubů NHL. Připravoval se první léto ve Philadelphii, nakonec jeho volbu upřednostnil jiný tým.

„Bylo to trochu zklamání, ale jsem rád. Že si mě Los Angeles vybralo. Tým, který vyhrál Stanley Cup, krásné město. Budu na sobě pracovat a budu dělat všechno pro to, abych tady jednou hrál.“ I v juniorské soutěži jsou pochopitelně hráči pod bedlivým dohledem svých zaměstnavatelů. Trenéři mají dokonalý přehled o formě hokejistů.

"Po každém zápase, když hrajeme doma, tak mi říká skaut z Los Angeles, na čem bych měl pracovat, občas mi zavolá asistent generálního manažera. Náznaky tam jsou. I trenér má možnost přijet se podívat na ty zápasy a to je potom velká výzva,“ říká o zámořské misi hokejový útočník Tomáš Hyka.

autoři: ppe , jam
Spustit audio