Mladí křesťané přichystali papeži Františkovi na svých Světových dnech stejně bouřlivé přivítání jako jeho předchůdcům

27. červenec 2013
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

V plném proudu je Světové setkání mládeže s papežem Františkem v Riu de Janeiru. Počasí tam není příznivé. Organizátoři kvůli němu musí přesunout dva hlavní body programu, noční vigílii i nedělní mši pro milion a půl věřících, ze zabahněné pláně za městem na pláž Copacabana. Atmosféra je prý ale výborná, jak prozradil vatikanista Paolo Fucilli.

V Riu mají v tuhle chvíli hlubokou noc. A statisíce mladých, kteří tam přijeli, nabírají síly. Dnes v noci a zítra ráno totiž setkání papeže s katolickou mládeží z celého světa vyvrcholí. František má už za sebou slavnostní zahájení nebo křížovou cestu na pláži Copacabana. Papežův program je nabitý, ale jak je Františkovým stylem, rád z vytyčeného plánu občas vybočí, jak vysvětluje exkluzivně pro Český rozhlas vatikanista Paolo Fucilli, který je na místě.

„Například se chtěl za každou cenu setkat s argentinskými poutníky, kterých je hodně. Je jich asi 40 tisíc. Ve čtvrtek se s nimi tedy setkal v katedrále v Riu. Tohle setkání nebylo v jeho původním časovém harmonogramu a do programu ho na papežovo přání zařadili před třemi dny. Františkův styl tady je v podstatě stejný jako v Římě. Velká pozornost, velká citlivost. Mluvil jsem s kolegy, kteří přiletěli letadlem s papežem. Setkal se s každým zvlášť, pro každého měl milé slovo, nějaký vtípek. Říkali, že to bylo, jako by mluvili se svým farářem.“

Světová setkání mládeže vznikla z popudu Jana Pavla II. v polovině 80. let. Papež František je tedy třetím papežem, který se setkává s tak velkou masou mladých křesťanů. „Každý papež má svůj styl. Mladí křesťané je ale vítají se stejným nadšením," vysvětluje Paolo Fucilli a pokračuje: „Mohl bych jmenovat hodně rozdílů mezi těmito papeži. Mluvit bychom o nich mohli skutečně dlouho. Ale mladí tohle nějak zvlášť nevnímají. Nevidím, že by z tohoto hlediska dělali nějaké rozdíly. Myslím, že je to hezké, že kdokoliv je papežem, jakákoliv je jeho osobní charakteristika, někomu je třeba sympatičtější jeden nebo druhý, tak mladí v každém z nich vidí osobnost, kterou je třeba respektovat, osobnost, která je má ráda, osobnost, které je třeba naslouchat, protože má co sdělit. Já v tom vidím určitou zralost mladých lidí.“

Corcovado, Rio de Janeiro, Brazílie

Témata, se kterými za mladými papež František přišel, je podle Paola Fucilliho potřeba zařadit do kontextu, ve kterém se Světové setkání mládeže koná.

„Prostředí Brazílie a Latinské Ameriky je silně poznamenáno velkými sociálními nerovnostmi a chudobou. Aniž bychom rozdělovali jeho brazilský program na body, které souvisí se Setkáním mládeže a ostatními body programu, určitě se do historii zapíše čtvrteční návštěva v jedné z favel, chudinských čtvrtí. František umí projevit lidem a specifickým problémům Latinské Ameriky velkou pozornost, a to, jak je vidět i ze zdejších novin, lidé velmi oceňují,“ dodává vatikanista italské televize TV2000 Paolo Fucilli.

autor: Markéta Šindelářová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.