Mistrovství světa v hokeji žen se v dubnu 2025 uskuteční v Budvar aréně v Českých Budějovicích

21. duben 2024 08:33

V dubnu roku 2025 se v Českých Budějovicích odehraje mistrovství světa v hokeji žen. Pořadatelé představili projekt, který byl měl přilákat do Budvar arény dokonce rekordní počet návštěvníků. 

Na šampionát dorazí mimo jiné viceprezident Českého svazu ledního hokeje Petr Bříza, který v budějovické Budvar aréně sám působil. „Stadion má dostatečnou kapacitu, tréninkové zázemí, kabiny. Regule stanovují, že buď se šampionát koná ve dvou městech, nebo v případě jednoho města musí být opravdu komfort pro deset týmů. Musí se odehrát tři zápasy za den, v republice není moc stadionů, které toto splňují,“ říká.

Petr Bříza odchytal v dresu Motoru České Budějovice čtyři sezony. Když už věděl, že se v Česku bude hrát mistrovství světa žen, tyto dvě věci se mu okamžitě propojily. „Propojily se vlastně hned na začátku, protože my jsme měli dvě možnosti, které jsme celkem otevřeně komunikovali, a to Karlovy Vary a České Budějovice,“ vzpomíná.

Rozhodlo podle něj nejen kvalitní zázemí a infrastruktura, ale i to, že jižní Čechy jsou hokejovým krajem. „A při té diskuzi jsme v podstatě upekli čtyřletou spolupráci mezi Jihočeským krajem, Budějovicemi a Českým svazem ledního hokeje, takže to není jenom o tom vlastním mistrovství, ale budou tady dvakrát České hry, budou tady turnaje juniorských reprezentací. Zároveň bychom využili skvělá města Jihočeského kraje a jejich sportovní infrastrukturu pro tréninkové kempy,“ doplňuje.

Prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik dobře ví o vztahu Jihočechů k hokeji. Také proto se těší na vyprodanou Budvar arénu. „Budějovice jsou hokejové město a my chceme, aby i ženy měly to uznání, že přijdou diváci. Krásné město, ubytování, zimní stadion, fanoušci, to všechno rozhodlo,“ komentuje.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související