Místo na zastávce Starý Rokytník, hospoda vystoupíte v Rubínovicích. A přitom na stejném místě

28. červen 2019 11:02

Trutnovské zastupitelstvo rozhodlo o tom, že se bezmála tři desítky zastávek městské hromadné dopravy budou jmenovat jinak. Město chce změnit názvy, které jsou zastaralé nebo neodpovídají aktuální situaci. Že by to mohlo v dopravě způsobit chaos se radnice nebojí.

Trutnov dal zelenou zelené. Chce do dvou let nové a ekologické autobusy MHD

Elektrobus v Hradci Králové

Zastupitelstvo v Trutnově podpořilo myšlenku vyměnit stávající autobusy v městské hromadné dopravě za vozy na ekologický pohon. Doslouží všech sedm naftových vozů a město za 75 miliónů korun pořídí tři kloubové a čtyři klasické autobusy.

„Starý Rokytník, hospoda. To je název zastávky. Jenže ona hospoda tam již půlstoletí nefunguje, je zrušena. Tudíž se odborný sbor rozhodl dát zastávce patřičný název. A to podle části oné obce, takže Rubínovice," dává příklad změna názvu zastávky městské hromadné dopravy mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

Přestane existovat například zastávka Texlen, nově se bude jmenovat Horní Staré Město, kostel. Továrna Texlen, stejně jako už zmíněná hospoda, neexistuje. Jenže pro řadu místních obyvatel to zřejmě bude Texlen i dál.

Bezmála třicet zastávek MHD chce trutnovská radnice přejmenovat (ilustrační foto)

„Tak, je to škoda. Člověk už si zvykl na ony historické názvy zastávek. Je to možná zbytečné je přejmenovávat," svěřila se cestující Andrea.

O zvyku, i když trochu jinak, mluví i Luboš: „Když nám přejmenovali ulice, na Pampeliškovou a podobně, tak si člověk zvykne asi na všechno."

Trutnov není tak velký, aby ho jeho obyvatelé neznali dokonale. Vědí, kam která autobusová linka jede a názvy jednotlivých zastávek zase až tolik nepotřebují. Trochu jiné to mají občasní návštěvníci města. Ti si budou muset nějak poradit.

Jaromíra z nedalekého Pilníkova, by se ale nejspíš v Trutnově neztratila.
„Dnes už je možné si vše dohledat na internetu. Takže pokud budu potřebovat nějakou zastávku najít, tak bych se pravděpodobně podívala na internet a na mapy. Asi tak bych to řešila. Jinak nevím."

Bezmála třicet zastávek MHD chce trutnovská radnice přejmenovat (ilustrační foto)

O samotné přeznačení zastávek se postará dopravce, společnost Arriva. Podle mluvčí města Michaely Dědkové to byla právě firma, která zajišťuje v Trutnově provoz MHD, kdo s myšlenkou nových názvů přišel. Sama společnost zatím nedokáže odhadnout, kolik bude nové označení zastávek stát a chce o tom ještě jednat s představiteli města.

Hradecký Dopravní podnik zvažuje, že do svých vozů preventivně nainstaluje bezpečnostní kamery

Cestující v trolejbusu MHD (ilustr. obr.)

V autobusech a trolejbusech hradecké městské hromadné dopravy se možná budeme brzy setkávat s kamerami, které budou hlídat chování cestujících. Podle informací a dat z hradeckého Dopravního podniku jde spíš o preventivní opatření. Podle údajů Sdružení dopravních podniků patří Hradec mezi města, ve kterých řeší provozovatel MHD jen minimum problémů s chováním cestujících.

Starosta Trutnova Ivan Adamec z ODS se případného chaosu nebojí. Pro cestující to prý až tak zásadní změna nebude.
„Já myslím, že si velmi rychle zvyknou. Nakonec, například já když jedu do Volanova, tak vím kde je. Mám to orientačně úplně jasně."

Ostatně některé změny nebudou až tak radikální. Doplňuje mluvčí radnice Michaela Dědková:
„Ve dvou případech dokonce šlo jen o změnu kvůli tomu, že tam byla gramatická chyba. Horní Staré Město, Zelená Louka se psalo s malým l, ovšem správně to má být s velkým L. Nebo zastávka Střítež. Původní název byl Střítěž. Jenže neexistuje Střítěž s háčkem nad e."

Nové jízdní řády nebude třeba kvůli novým názvům zastávek tisknout. Změna totiž podle vyjádření společnosti Arriva začne platit s novým grafikonem, tedy nejspíš v prosinci. A to by se jízdní řády tiskly tak jako tak.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související