Místo lyžařů si teď na Severáku v Jizerských horách užívají začínající golfisté

4. červenec 2012

První české sjezdovky, na kterých můžete v zimě lyžovat a teď v létě hrát golf najdete v Jizerských horách na Severáku.

Provozovatel tamního skiareálu dal za úpravu strání a nákup holí i míčků zhruba půl milionu korun a otevřel hřiště, na které chce nalákat na stále populárnější zábavu turisty. Ti nepotřebují žádné vlastní vybavení a nemusí ani splnit požadavky, které bývají podmínkou pro vstup do golfových areálů.

Právě pro amatéry je totiž devítijamkové hřiště na Severáku postavené. Hrát tady může každý – tedy bez členství v nějakém klubu, bez vyžadovaného oblečení a bot a bez hendikepu.

Traktůrek seká místní louky kvůli golfu mnohem pečlivěji než kdy jindy – úprava trávy a greenů jsou teď jediné náklady, které s provozem tohoto veřejného golfového hřiště majitel skiareálu vlastně má.

„Museli jsme udělat nějaké úpravy podloží, aby se na trávníků nedržela voda, a vytvořit vlastní jamky,“ říká ředitel skiareálu Pavel Bažant a ukazuje, že jamky nejsou jen na těch kopcích, kde se v zimě učí lyžovat děti. Golf se dá hrát i na poměrně prudkém terénu.

A co na takové golfové hřiště na sjezdovkách říkají ti, kteří chodí hrát golf pravidelně a se vším všudy?

„Určitě je to dobrý nápad, aby měli na hřiště přístup všichni, ale měli by dodržovat bezpečnostní opatření, protože hrozí úrazy,“ usmívá se Zora Ondrovčáková, která má hendikep lehce přes 11.

autor: leš
Spustit audio